Het samenwerkingsverband van moskeeverenigingen, de K7, uit haar zorgen over de onrust en escalatie van geweld rondom de recente wedstrijd van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv in Amsterdam.
K7 betreurt de verstoring van de openbare orde, maar benadrukt dat zowel politiek als media volgens hen een selectieve houding aannemen ten aanzien van de gebeurtenissen.
De onrust begon nadat aanhangers van Maccabi Tel Aviv betrokken waren bij een reeks incidenten die door velen als provocerend werden ervaren. Getuigen meldden onder andere kwetsende uitspraken, zoals “Laat de IDF winnen, fuck de Arabieren” en “Fuck Palestina.” Daarnaast zongen supporters in de metro beledigende liederen over de situatie in Gaza, waaronder “Er zijn geen scholen meer in Gaza, alle kinderen zijn dood.” Verder werden Palestijnse vlaggen van gevels gerukt en in brand gestoken, taxi’s vernield, en werd een taxichauffeur fysiek aangevallen door supporters van Maccabi Tel Aviv. Ook werden er banners vertoond die Israëlische soldaten verheerlijken die recentelijk betrokken waren bij militaire acties in Gaza. Tijdens een minuut stilte voor de slachtoffers van een overstroming in Spanje, dat kritisch staat tegenover Israël, zou de groep eveneens hebben geroepen en gefloten. K7 stelt dat deze provocaties hebben bijgedragen aan de escalatie van de situatie.
Voor velen in de gemeenschap heeft de komst van Maccabi Tel Aviv een sterke politieke lading. De club staat immers bekend om haar uitgesproken steun voor de Israëlische militaire acties in Gaza. K7 wijst erop dat er in Europa een dubbele standaard lijkt te zijn. Waar bijvoorbeeld Russische clubs vanwege de oorlog in Oekraïne zijn uitgesloten van deelname aan Europese wedstrijden en Russische artiesten niet welkom zijn op evenementen zoals het Eurovisiesongfestival, kunnen Israëlische clubs zonder restricties blijven deelnemen aan internationale sportcompetities. Dit terwijl Israël momenteel door het Internationaal Strafhof wordt aangeklaagd voor misdaden in Gaza.
K7 benadrukt dat de recente onrust niet wordt gedreven door antisemitisme, maar dat de situatie vooral is geëscaleerd door een combinatie van politieke spanningen en provocaties. De berichtgeving in de media en de reacties van politici hebben echter het beeld gecreëerd dat er een “Jodenjacht” plaatsvond, wat volgens K7 de spanningen verder doet oplopen.
De koepels uiten hun bezorgdheid over dit soort framing, die volgens hen bijdraagt aan verdere polarisatie in de samenleving.
K7 wijst ook op zorgwekkende oproepen tot geweld tegen moskeeën in Nederland, die inmiddels circuleren op social media. In een Telegramgroep met meer dan 9.000 volgers zou bijvoorbeeld zijn opgeroepen om “moskeeën in brand te steken (…) zodat de antisemitische rotzakken lijden net zoals hun landen die in brand staan.”
De K7 roept politiek en media op tot kalmte en evenwichtige berichtgeving om de groeiende spanningen in de samenleving te verminderen. Daarnaast vragen zij de politiek om verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van álle bevolkingsgroepen in Nederland, en ervoor te zorgen dat het maatschappelijke debat niet verder polariseert.
Lees ook deze artikelen over actueel
Telegraaf-journalist Duk suggereert dat Mossad Marokkaanse jongeren gaat vermoorden
In een podcast met oud-Elsevier redacteur Syp Wynia suggereert de rechtsbuiten van De Telegraaf, journalist Wierd Duk, dat de Israëlische geheime dienst Marokkaanse jongens die betrokken zouden zijn bij de recente onlusten in Amsterdam, zal gaan vermoorden.
Islamofobe moties aangenomen
Daar waar ze door vorige kabinetten werden ontraden en er ook geen meerderheden voor waren, zien we dat deze coalitie wel degelijk meer dan 76 handen de lucht in weet te krijgen voor expliciet islamofobe moties.
Twee NSC-Kamerleden stappen op na racisme-rel
Twee Kamerleden van de politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) hebben besloten hun zetel op te geven.
Israëlische minister loog over waarschuwing aan Nederlands kabinet
Het kabinet heeft aangegeven dat er voorafgaand aan de rellen rond de Ajax-Maccabi-wedstrijd in Amsterdam expliciet geen waarschuwingen of signalen van de Israëlische regering zijn ontvangen.
Moslimvlogger “EKanon” reageert op beschuldigingen van radicalisering
De Nederlandse moslimvlogger “EKanon” (Enes Kürşat) heeft in een YouTube-video gereageerd op beschuldigingen dat zijn kledingmerk “Full Force” een dekmantel zou zijn voor radicalisering.
Barmhartigheid moslims wint van racisme
De eigenaar van een oliebollenkraam in Leidsche Rijn, Steff Rouleaux, heeft zijn excuses aangeboden na kritiek op het weigeren van een sollicitante met een hoofddoek.
Moslima niet gevallen, maar door politie geslagen
De vrouw die op 10 november op de Nieuwendijk ernstig hersenletsel opliep, spreekt zich uit over wat zij omschrijft als disproportioneel politiegeweld.
Nederlandse ministeries bezorgd over lange arm Tel Aviv
Er zijn zorgen geuit binnen verschillende Nederlandse ministeries over mogelijke invloed van Israël op het debat rondom het Israëlisch-Palestijnse conflict in Nederland.
Kabinet blijft aan: NSC-staatssecretaris Achahbar treedt af
Den Haag – Een kabinetscrisis is voorlopig afgewend na een urenlang crisisoverleg in het Catshuis.
Innovatie: wegwerp-hijab voor zorgmedewerkers
Firaoli Adam en Yasmin Samatar, twee ademhalingstherapeuten uit het Amerikaanse Minnesota, worstelden al lange tijd met het steriel houden van hun hijab in de operatiekamer.