Zuid-Afrika

Oudste moskee Zuid-Afrika bedreigt door bouw hotel

Redactie
26 juli 2024 om 21:38
Leestijd 1 minuut
Array

Een nieuw zesverdiepingen-tellend hotel in de historische wijk van Kaapstad bedreigt de oudste moskee van het land, aldus lokale bewoners.

De Auwal Moskee, de eerste moskee die in Zuid-Afrika werd gebouwd, ligt slechts op tien meter afstand van het geplande hotel.
Bewoners van de wijk, verschillende moskeekoepels en diverse monumentenorganisaties hebben juridische stappen gezet om de bouw van het hotel te voorkomen of het project te laten verplaatsen naar een andere plek in de stad.

Het oorspronkelijke bouwplan was nog grotesker dan het voorliggende. Eerder waren er plannen voor een gebouw van liefst acht verdiepingen. Het bouwbedrijf heeft na een eerdere gerechtelijke uitspraak de plannen moeten wijzigen. Ondanks die (summiere) aanpassing zijn vele betrokkenen nog steeds bezorgd en ontevreden.

De moskee stamt al uit de 18e eeuw en ook de eerste imam van het gebedshuis is wereldberoemd. Dit was Imam Abdullah Kadi Abdus Salaam, ook bekend als Tuan Guru. Hij schreef als Hafiz (iemand die de Koran volledig uit het hoofd kent) in gevangenschap, en met stompe potloodjes, de eerste en oudste Koran in Zuid-Afrika.

Of het hotel er uiteindelijk komt en in welke vorm moet de komende maanden blijken. Men hoopt in oktober duidelijkheid te hebben.

Word Lid
Colofon © 2024