Honderden moskeeën verenigd in het samenwerkingsverband K7 hebben een schriftelijk verzoek ingediend bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om de regie over te nemen van minister Wiersma met betrekking tot het dossier van het “informeel onderwijs”.
Aanleiding voor dit verzoek is de aanstaande bespreking in de Ministerraad van een brief over informeel moskeeonderwijs, geagendeerd door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Op dezelfde dag zijn verschillende islamitische organisaties uitgenodigd voor een bijeenkomst waarin de inhoud van de brief zal worden toegelicht en waar vragen gesteld kunnen worden.
De moskeeën hebben echter slechts beperkte informatie over de inhoud van de brief en hebben geen gelegenheid gehad om input te leveren vanwege de timing van de bijeenkomst. Volgens de moskeeën is deze gang van zaken niet alleen onbehoorlijk, maar ook schadelijk voor de maatschappelijke verhoudingen in Nederland.
Minister Wiersma stuurde in november een brief genaamd ‘vrij en veilig onderwijs’ naar de Tweede Kamer, waarin hij uitgebreide plannen presenteerde voor toezicht op het informeel onderwijs, zonder specifiek aan te geven waar precies de problemen liggen. De plannen werden echter niet gedeeld door de landsadvocaat, de onderwijsinspectie, andere bewindslieden en vele kerken en moskeeën. Zij vinden de plannen onuitvoerbaar, in strijd met grondrechten en polarisatie bevorderend.
Naar aanleiding van deze plannen zijn er verschillende gesprekken gevoerd. Omdat het K7-verband streeft naar constructieve relaties met de overheid, hebben ze minister Wiersma informatie verstrekt over bestaande initiatieven om de kwaliteit van het moskee-onderwijs te verbeteren. Daarnaast hebben ze een gedetailleerd voorstel gedaan aan de minister om in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Onderwijsinspectie te werken aan hoogwaardig en aantrekkelijk moskeeonderwijs.
Op dit moment vinden er nog gesprekken plaats met ambtenaren van het ministerie van OCW over deze voorstellen. In het licht daarvan vinden de moskeeën het zeer ongepast dat de minister nu met een vervolgbrief komt die deze gesprekken doorkruist. Ze hebben de indruk dat ambtelijke signalen de minister niet bereiken, omdat hij ze negeert of omdat ambtenaren bang zijn om ze aan hem door te geven, gezien berichten over zijn werkstijl en beperkte communicatieve vaardigheden.
Daarnaast staat het optreden van minister Wiersma in schril contrast met de noodzaak om het vertrouwen tussen de overheid en de moslimgemeenschap te herstellen. Dit vertrouwen is sterk afgenomen door infiltraties in moskeeën, het opnemen van donateurs van moskeeën in het frauderegister van de Belastingdienst en de problemen die moslims en islamitische organisaties ondervinden bij het openen en behouden van een bankrekening. Minister Wiersma’s handelen staat haaks op de noodzaak om dit vertrouwen te herstellen.
Aangezien het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) verantwoordelijk is voor cohesie en inclusie, en ook mede-dossierhouder is voor informeel moskeeonderwijs, hebben de moskeeën nu de vraag gesteld of het ministerie van SZW de regie kan overnemen van minister Wiersma met betrekking tot het informeel onderwijs.
Tot slot speelt ook het feit dat de eerdere plannen van minister Wiersma in strijd zijn met het huidige beleidskompas van minister Weerwind een rol. Minister Weerwind is inmiddels ook schriftelijk om opheldering gevraagd over dit punt.
De moskeeën zijn van mening dat het belangrijk is om het informeel onderwijs op een constructieve manier te verbeteren. Ze benadrukken dat het herstellen van vertrouwen en het bevorderen van goede maatschappelijke verhoudingen van groot belang zijn. Ze hopen dat het ministerie van SZW hun verzoek serieus neemt en actie onderneemt om de situatie te verbeteren.
Het is nu afwachten hoe de ministers en de betrokken instanties zullen reageren op het verzoek van de moskeeën en of er verdere ontwikkelingen zullen plaatsvinden met betrekking tot het informeel onderwijs in moskeeën. De tijd dat de moslimgemeenschap passief toekijkt als haar belangen worden geschaad is in ieder geval voorbij.
Lees ook deze artikelen over Actueel
Telegraaf-journalist Duk suggereert dat Mossad Marokkaanse jongeren gaat vermoorden
In een podcast met oud-Elsevier redacteur Syp Wynia suggereert de rechtsbuiten van De Telegraaf, journalist Wierd Duk, dat de Israëlische geheime dienst Marokkaanse jongens die betrokken zouden zijn bij de recente onlusten in Amsterdam, zal gaan vermoorden.
Islamofobe moties aangenomen
Daar waar ze door vorige kabinetten werden ontraden en er ook geen meerderheden voor waren, zien we dat deze coalitie wel degelijk meer dan 76 handen de lucht in weet te krijgen voor expliciet islamofobe moties.
Twee NSC-Kamerleden stappen op na racisme-rel
Twee Kamerleden van de politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) hebben besloten hun zetel op te geven.
Israëlische minister loog over waarschuwing aan Nederlands kabinet
Het kabinet heeft aangegeven dat er voorafgaand aan de rellen rond de Ajax-Maccabi-wedstrijd in Amsterdam expliciet geen waarschuwingen of signalen van de Israëlische regering zijn ontvangen.
Moslimvlogger “EKanon” reageert op beschuldigingen van radicalisering
De Nederlandse moslimvlogger “EKanon” (Enes Kürşat) heeft in een YouTube-video gereageerd op beschuldigingen dat zijn kledingmerk “Full Force” een dekmantel zou zijn voor radicalisering.
Barmhartigheid moslims wint van racisme
De eigenaar van een oliebollenkraam in Leidsche Rijn, Steff Rouleaux, heeft zijn excuses aangeboden na kritiek op het weigeren van een sollicitante met een hoofddoek.
Moslima niet gevallen, maar door politie geslagen
De vrouw die op 10 november op de Nieuwendijk ernstig hersenletsel opliep, spreekt zich uit over wat zij omschrijft als disproportioneel politiegeweld.
Nederlandse ministeries bezorgd over lange arm Tel Aviv
Er zijn zorgen geuit binnen verschillende Nederlandse ministeries over mogelijke invloed van Israël op het debat rondom het Israëlisch-Palestijnse conflict in Nederland.
Kabinet blijft aan: NSC-staatssecretaris Achahbar treedt af
Den Haag – Een kabinetscrisis is voorlopig afgewend na een urenlang crisisoverleg in het Catshuis.
Innovatie: wegwerp-hijab voor zorgmedewerkers
Firaoli Adam en Yasmin Samatar, twee ademhalingstherapeuten uit het Amerikaanse Minnesota, worstelden al lange tijd met het steriel houden van hun hijab in de operatiekamer.