Gisteren was het precies negenentwintig jaar geleden dat Baruch Goldstein, een in Amerika geboren joodse kolonist en lid van de extremistische Kach-beweging, 29 Palestijnen doodschoot in de Ibrahimi-moskee in Hebron.
De aanslag vond destijds plaats tijdens de heilige maand Ramadan. Toen honderden Palestijnse moslims vroeg in de morgen het fajr-gebed verrichtten, sloop Goldstein, gekleed in een Israëlisch legeruniform, de moskee binnen en schoot zijn semi-automatische geweer leeg op de gelovigen.
Uiteindelijk stierven dus negenentwintig Palestijnen – van wie sommigen nog maar twaalf jaar oud waren – en raakten meer dan 125 anderen (ernstig) gewond.
“De complete moskee was veranderd in een zee van bloed,” herinnert de nu zevenenveertigjarige Mamoun Wazwaz zich. Mamoun was ten tijde van de terreuraanslag net achttien jaar geworden: “Ik liep tussen de martelaren en gewonden; mensen schreeuwden. Ik was sprakeloos. Het voelde alsof ik in een nachtmerrie zat.”
De Israëlische regering heeft lang beweerd dat Goldstein alleen handelde en psychisch gestoord was. Er zijn echter ook bronnen die stellen dat het bloedbad een geplande aanval was, waarvan het Israëlische leger van tevoren op de hoogte was. Getuigen hebben ook meerdere keren beweerd dat er meer dan één schutter was. De Israëlische overheid heeft nooit nazorg georganiseerd, de veiligheid verbeterd of überhaupt geïnvesteerd in wederopbouw van de lokale gemeenschap.
Bijna drie decennia na die tragische dag, is het leven voor Palestijnen in de Oude Stad van Hebron weinig veranderd. In veel gevallen zelfs verslechterd. Er staat inmiddels een labyrint van militaire controleposten, de economie kan door de maatregelen niet floreren en het aantal onwettige nederzettingen in de omgeving groeit.
De toekomst ziet er dan ook somber uit, zeker na de laatste verkiezingen. Het radicale gedachtegoed van wijlen Meir Kahane, oprichter van de eerder genoemde Kach-beweging, wordt steeds meer mainstream. Zo zit de partij Otsma Jehudit (Joodse Macht), onder leiding van Itamar Ben-Gvir, in de nieuwe regering van premier Benjamin Netanyahu. Otsma Jehudit wordt gezien als de opvolger van de verboden Kach-beweging en draagt dezelfde extremistische, gewelddadige en anti-Palestijnse boodschap uit.
Leider Ben-Gvir, een inwoner van een nederzetting in Hebron heeft een portret van Goldstein in zijn woonkamer hangen, is inmiddels minister van nationale veiligheid.
De vrees bij de Palestijnse bevolking – met name in en om Hebron – is dan ook groot dat in het huidige klimaat van haat, een nieuwe aanslag niet ver weg is.
Lees ook deze artikelen over Islamofobie
Straf geëist tegen Pegida-leider wegens beledigen moslims
Edwin Wagensveld, leider van de anti-islamorganisatie Pegida, moet mogelijk een taakstraf van veertig uur uitvoeren.
Discriminatie moslima’s alledaags
Voor veel moslima’s is discriminatie op de arbeidsmarkt een dagelijkse realiteit, vooral wanneer ze een hoofddoek dragen.
Moslims lijken Nederland steeds vaker te willen verlaten
Moslims in Nederland tonen volgens deskundigen toenemende interesse in emigratie, blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Nieuws en Co.
Varkenshoofden bij Franse moskeeën
Bij verschillende Franse moskeeën zijn de afgelopen dagen afgehakte hoofden van varkens en wilde zwijnen gevonden.
Rüdiger ten onrechte beschuldigd van terroristisch gebaar
Sterspeler Antonio Rüdiger van Real Madrid én de Duitse voetbalbond dagen Julian Reichelt voor de rechter.
Yeşilgöz wil landelijke regeling tegen boa met hoofddoek
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen binnenkort mogelijk nergens meer een hoofddoek of een andere religieuze uiting dragen.
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod
Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.