De aanklacht wegens “terrorisme” tegen de Oostenrijkse academicus Farid Hafez is ingetrokken nadat uit een documentaire van Al Jazeera blijkt dat de zaak volledig gebaseerd was op valse bewijzen en gelogen beschuldigingen.
In een interview met Al Jazeera zegt Hafez dat hij opgelucht is dat hij niet langer in “onzekerheid” leeft.
Meer dan twee jaar geleden vielen agenten zijn huis binnen met hun wapens gericht op hem, zijn vrouw en twee kinderen. Het appartement van Hafez was één van de 60 woningen waar in november 2020 een inval werd gedaan in het kader van wat de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken “Operatie Luxor” noemde.
In het huiszoekingsbevel werd (krankzinnig genoeg) beweerd dat Hafez – die van Egyptische afkomst is – Egypte en Israël wilde vernietigen en een wereldwijd islamitisch kalifaat wilde stichten met Jeruzalem als hoofdstad. Verder beschuldigde de politie hem ook van het “steunen van terrorisme”, van “vijandigheid jegens de staat” en “het witwassen van geld”.
De bankrekening van Hafez en vele anderen werd bevroren, waardoor hij geen advocaten kon betalen of de schade kon herstellen die tijdens de inval was veroorzaakt.
“Hoewel ik nooit echt heb geloofd dat men tot een strafzaak over zou gaan, was de onzekerheid altijd aanwezig. Ik had vooraf immers ook nooit gedacht dat de politie met getrokken wapens mijn huis zou binnenvallen en ik van de meest absurde zaken zou worden beschuldigd, aldus de topacademicus.
Hafez is vooral bekend van de Europese Islamofobie Monitor, die jaarlijks een rapport uitbrengt over de huidige stand van zaken op het continent. Tevens is hij de oprichter van de OMJ, de Oostenrijkse Moslim Jongeren.
De academicus, inmiddels professor aan de gerenommeerde Georgetown University in de Verenigde Staten, vertelt ook dat velen van wie de bankrekening werd geblokkeerd en beschuldigd werden, hun leven verwoest zagen worden. Scheidingen, verlies van huis en verlies van baan.
Er zal meer dan terecht een forse schadevergoeding worden ingediend tegen de Oostenrijkse staat.
Lees ook deze artikelen over Islamofobie
Straf geëist tegen Pegida-leider wegens beledigen moslims
Edwin Wagensveld, leider van de anti-islamorganisatie Pegida, moet mogelijk een taakstraf van veertig uur uitvoeren.
Discriminatie moslima’s alledaags
Voor veel moslima’s is discriminatie op de arbeidsmarkt een dagelijkse realiteit, vooral wanneer ze een hoofddoek dragen.
Moslims lijken Nederland steeds vaker te willen verlaten
Moslims in Nederland tonen volgens deskundigen toenemende interesse in emigratie, blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Nieuws en Co.
Varkenshoofden bij Franse moskeeën
Bij verschillende Franse moskeeën zijn de afgelopen dagen afgehakte hoofden van varkens en wilde zwijnen gevonden.
Rüdiger ten onrechte beschuldigd van terroristisch gebaar
Sterspeler Antonio Rüdiger van Real Madrid én de Duitse voetbalbond dagen Julian Reichelt voor de rechter.
Yeşilgöz wil landelijke regeling tegen boa met hoofddoek
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen binnenkort mogelijk nergens meer een hoofddoek of een andere religieuze uiting dragen.
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod
Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.