Het is 7 oktober 2001 als Amerika, Engeland, Frankrijk en Australië (‘de coalitie’) de stap nemen om Afghanistan binnen te vallen. De Taliban is dan aan de macht. De reden zou liggen bij de aanslagen op de Amerikaanse Twin Towers van 9 september 2001, terwijl die aanslagen zouden zijn uitgevoerd door Al-Qaida.
Sindsdien heeft de coalitie onder leiding van Amerika het land grotendeels onder controle gehad. Ook het Nederlandse leger heeft jarenlang van die coalitie onderdeel uitgemaakt. De Taliban – die ooit ten behoeve van de oorlog met de Russen door het Amerikaanse leger werd opgeleid en gefinancierd – is nooit volledig verdreven.
De oorlog tussen de coalitie en de Taliban heeft in de afgelopen 20 jaar van 50.000 tot 100.000 onschuldige burgers het leven geëist. Verder zijn honderdduizenden Afghaanse burgers gewond geraakt en heeft 1 op 3 Afghaanse burgers last van mentale problemen.
Ook de financiele gevolgen van de inval en bezetting door de coalitie zijn behoorlijk. Volgens berekeningen van nieuwszender BBC heeft de operatie de deelnemende landen meer dan een biljoen euro (1000x miljard) gekost.
Na zoveel jaren bezetting, hebben de coalitielegers besloten het land ineens te verlaten. Daardoor kon de Taliban weer oprukken. In een rap tempo heeft de Taliban bijna heel Afghanistan weer in handen gekregen. Op 15 augustus jl. trad ook de Afghaanse president Ashraf Ghani af, om zo de macht over te dragen aan de Taliban. De hoofdstad Kabul is daarmee volledig in handen van de Taliban gekomen.
De Afghaanse bevolking lijkt verdeeld over de huidige situatie. Een deel van de Afghanen is erg blij met het feit dat de Amerikanen zijn vertrokken en dat het land de eigen vrijheid terug heeft. Zij zijn er dus positief over dat de Taliban aan de macht komt. Die groep noemt de slechte verhalen over de Taliban vooral ‘propaganda’.
Een ander deel van de Afghanen heeft nu ernstige vrees. Volgens hen doodt, verkracht en mishandelt de Taliban onschuldige burgers. De rechten van vrouwen en minderheden zouden ernstig worden geschonden.
Lees ook deze artikelen over Buitenland
Islamitische koepelorganisaties Frankrijk passeren president Macron
Afgelopen zondag vond de eerste conferentie plaats van de nieuw opgerichte Nationale Raad van imams in Frankrijk.
19 doden en 43 gewonden na zelfmoordaanslag in Kabul
Vanochtend zijn in Afghanistan zeker negentien mensen gedood en ruim veertig anderen gewond geraakt na een aanslag op het grootste militaire ziekenhuis van Afghanistan.
De Franse overheid sluit islamitische uitgeverij ‘Nawa’
De Franse overheid gaat over op het sluiten van islamitische uitgeverij ‘Nawa’.
Chaos op vliegveld Kabul: ouders zijn de wanhoop voorbij
Op de luchthaven van Kabul piekte op vrijdag de chaos.
De wrakstukken van de vermiste Indonesische onderzeeër zijn gevonden
De wrakstukken van de vermiste Indonesische onderzeeër zijn gevonden, zo meldt de Indonesische marine.
Britse parlementsleden verklaren dat China genocide pleegt
Britse parlementsleden verklaren dat China genocide pleegt tegen Oeigoeren in Xinjiang.
Frankrijk verbiedt ook ouders en begeleiders hoofd te dragen
Frankrijk gaat een stap verder: niet alleen leerlingen en studenten mogen geen hoofddoek meer dragen, maar ook ouders en begeleiders die bijvoorbeeld meegaan op schoolreis.
Samia Suhulu Hassan is de eerste vrouwelijke moslims president van Tanzania
Tanzania heeft sinds een paar dagen een nieuwe president.