Het College voor de Rechten van de Mens heeft een uitspraak gedaan over het voornemen van minister Dilan Yeşilgöz om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) geen religieuze symbolen als een hoofddoek, keppeltje of kruis te laten dragen.
Volgens het College is dat stigmatiserend en niet effectief.
Zij stellen dat de neutraliteit en onpartijdigheid van boa’s gebaseerd moet worden op basis van hun gedrag en handelingen, en niet op basis van het dragen van een religieus symbool of religieuze kleding.
De minister vindt dat net als bij de politie het uniform van de boa’s er neutraal uit moet zien. Een motie van de PVV daarover werd vorig jaar december aangenomen.
Volgens het College lijkt minister Yeşilgöz vooral bang te zijn dat het gezag van boa’s schade oploopt als zij religieuze symbolen dragen en heeft de minister twijfels over hoe burgers op zulke uitingen zouden reageren. Het College zegt over dat laatste punt: “Achter die publieksreacties zit de discriminerende aanname dat als je laat zien religieus te zijn, je niet op een neutrale en onpartijdige manier kunt handelen.”
Met name vrouwen die het dragen van een hoofddoek als religieuze plicht zien, zullen slachtoffer worden van de nieuwe richtlijn.
Als religieuze kleding dragen niet is toegestaan in functies waar het dragen van een uniform bij hoort, zal een grote groep vrouwen geschaad worden in hun maatschappelijke participatie en economische zelfstandigheid.
Volgens het College kan maatwerk uitkomst bieden: “In andere landen heeft men een oplossing gevonden door bijvoorbeeld een hoofddoek te ontwerpen die bij het uniform past.”
Lees ook deze artikelen over politiek
Jordanië ontbiedt Nederlandse ambassadeur na tweet Wilders
Donderdagavond heeft Jordanië de Nederlandse ambassadeur ontboden naar aanleiding van een bericht van PVV-leider Geert Wilders op het platform X, aldus het persagentschap ANP.
Moskeekoepels roepen Kamerleden op: boycot Israëlische defensiedelegatie
De samenwerkende regionale moskeekoepels (K7), die meer dan 200 moskeeën vertegenwoordigen, dringen er bij de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op aan om het geplande gesprek met COGAT op woensdag 19 juni te annuleren of het te boycotten.
Mona Keijzer noemt Islam antisemitisch
Oud-minister Mona Keijzer en inmiddels Kamerlid voor de BBB, stelde afgelopen vrijdagavond – in het programma Sophie & Jeroen – dat jodenhaat onderdeel is van de cultuur van landen met “het islamitische geloof”.
Schotland krijgt eerste moslimpremier van Europa
Humza Yousaf wordt de nieuwe premier van Schotland, nadat hij maandag de verkiezing om het leiderschap van de Schotse regeringspartij SNP heeft gewonnen.
Moskeeën krijgen energiesteun
Ook moskeeën, kerken en andere maatschappelijke organisaties zullen steun ontvangen voor de enorm gestegen energieprijzen.
Azarkan vs Wilders 1-0
Tijdens de jaarlijkse Algemene Beschouwingen heeft Farid Azarkan, voorzitter van de driekoppige fractie van DENK, genadeloos uitgehaald naar Geert Wilders.
Gemeenteraad Amsterdam wil einde boerkaverbod
Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wil dat de wet op gezichtsbedekkende kleding (in de volksmond het boerkaverbod genoemd) na drie jaar wordt ingetrokken.
Eerste Australische senator met hijab
De beëdiging van senator Fatima Payman, die deze zomer plaatsvond, was een historisch moment in de parlementaire geschiedenis van Australië.
Haagse moslimpartijen vormen eenheid tot gemeenteraadsverkiezing
De Haagse gemeenteraad telt drie partijen die zich vooral richten op de islamitische kiezer: NIDA, Islam Democraten en Partij van de Eenheid.
Bij1 roept gemeente Amsterdam op om CIDI in de ban te doen
‘De samenwerking met CIDI (het Centrum Informatie en Documentatie Israël) wordt per direct verbroken’, schrijft BIJ1 Amsterdam in haar concept-verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.