Volgens een rapport van een Australische denktank worden buitenlandse influencers door de Chinese Communistische Partij gebruikt als onderdeel van een “wereldwijde propaganda-push” om de mensenrechtenschendingen in de regio Xinjiang weg te poetsen.
In het rapport dat dinsdag werd vrijgegeven, is te zien dat 13 influencers in de periode van januari 2020 tot en met augustus 2021 in totaal 546 posts plaatsten die positieve berichten bevatten over Xinjiang.
De influencers worden uitgenodigd voor door de staat gesteunde rondleidingen door de autonome regio en laten in hun video’s een Xinjiang zien met focus op het eten, de cultuur en de infrastructuur. Ook zijn er voorbeelden bij van meer openlijk politieke video’s waarin de influencers de beschuldigingen van de massale detentie en dwangarbeid van moslims betwisten.
Volgens de denktank is de inhoud die deze influencers plaatsen in grote lijnen bedoeld om westerse media-rapportage en academisch onderzoek te ontkrachten, verklaringen van buitenlandse regeringen te weerleggen en beschuldigingen van wijdverbreide mensenrechtenschendingen in Xinjiang tegen te gaan.
Vaak wordt dergelijke inhoud vervolgens gepromoot door partijstaatmedia en diplomatieke accounts op grote internationale sociale-medianetwerken en in briefings van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze trend is vooral opmerkelijk gezien de moeilijkheid waarmee journalisten in Xinjiang worden geconfronteerd.
De aanpak is in lijn met de oproep van de Chinese president Xi Jinping eerder dit jaar om “nooit te stoppen met het uitbreiden van onze vriendenkring die China begrijpt en vriendschap sluit met China in de arena van de internationale publieke opinie.”
De VN zei al in 2018 dat het “talrijke en geloofwaardige” rapporten had ontvangen dat de autoriteiten in Xinjiang 1 miljoen of meer Oeigoerse en andere etnische minderheidsmoslims in interneringskampen vasthouden. Peking blijft de kampen verdedigen als noodzakelijk om gewelddadig extremisme te bestrijden en armoede te verlichten.
In het Verenigd Koninkrijk is inmiddels het Oeigoerse Tribunaal gevestigd, een onofficieel tribunaal zonder handhavingsbevoegdheden.
Volgens hen is Peking verantwoordelijk voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid in de regio.
Lees ook deze artikelen over Oeigoeren
Oeigoerse dwangarbeiders maken zonnepanelen
Bij de wereldwijde productie van zonnepanelen wordt veel gebruik gemaakt van dwangarbeid van Oeigoerse moslims uit de Chinese provincie Xinjiang.
Vijftig landen eisen einde vervolging Oeigoeren door China
Vijftig landen eisen einde vervolging Oeigoeren door China Liefst vijftig landen hebben China opgeroepen om de vervolging van de Oeigoeren te stoppen.
Frans parlement noemt vervolging Oeigoeren genocide
Het Franse parlement heeft de vervolging van de Oeigoeren, een islamitische minderheid in het uiterste westen van China, bestempeld tot genocide.
Tesla onder vuur na opening showroom in Oeigoerse regio
Autobedrijf Tesla ligt onder vuur in de Verenigde Staten omdat het een showroom heeft geopend in de Chinese regio Xinjiang, waar volgens de Amerikaanse overheid een genocide plaatsvindt.
Onafhankelijk tribunaal: China probeert Oeigoeren uit te roeien
In een vandaag verschenen rapport van een onafhankelijk volkstribunaal wordt geconcludeerd dat China genocide pleegt op Oeigoeren en andere moslimminderheden in de Chinese provincie Xinjiang.
Aangifte tegen Oeigoerse dwangarbeid door bekende kledingmerken
De kleding van onder meer Nike, State of Art, C&A en Patagonia zou mede geproduceerd worden door Oeigoerse dwangarbeiders uit de onderdrukte Chinese regio Xinjiang.
Oeigoerse moslims slachtoffer van levende orgaanroof
Wie Squid Game heeft gezien zal geschokt zijn over hoe de organen van de deelnemers worden weggenomen en verkocht aan kopers.
Apple haalt op verzoek van China Quran app uit de lucht
Op verzoek van De Chinese overheid, heeft Apple ‘Quran Majeed’ uit de App-store gehaald, zo meldt BBC.
Nederlandse zonnepanelen gebouwd door Oeigoerse dwangarbeiders
De onderdrukking van de Oeigoeren in de provincie Xinjiang neemt ongekende vormen aan.
Apple stopt de samenwerking met OFilm vanwege Oeigoeren
Volgens ingewijden stopt Apple de samenwerking met OFilm Group, een Chinees bedrijf dat gebruik zou hebben gemaakt van Oeigoerse dwangarbeiders.