Amsterdam, 13 november 2024 – In een emotionele en directe boodschap op sociale media heeft Sofyan Mbarki, wethouder van Amsterdam voor Economische Zaken, Sport, Jongerenwerk, MBO en Aanpak Binnenstad, zijn verontwaardiging uitgesproken over recente gebeurtenissen in de stad en de reactie van de overheid daarop. Mbarki reageerde fel op de houding van premier Schoof en staatssecretaris Nobel, die volgens hem een hele bevolkingsgroep ten onrechte wegzetten als een “integratieprobleem”.
De uitlatingen van de wethouder komen kort na een reeks zorgwekkende incidenten rondom de recente voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. De wedstrijd werd overschaduwd door leuzen die genocidale ondertonen hadden en antisemitische uitingen die zorgen baarden bij velen. Zo werden er berichten verspreid over jongeren die op straat paspoorten opvroegen om vast te stellen of mensen uit Israël kwamen. Daarnaast meldde Mbarki dat Israëlische hooligans Palestijnse vlaggen van huizen trokken en een Amsterdamse taxichauffeur mishandelden.
“Het zijn stuk voor stuk onacceptabele gedragingen die niet in Amsterdam thuishoren,” aldus Mbarki. Hij benadrukte dat het aanpakken van deze incidenten noodzakelijk is, maar dat dit zorgvuldig moet gebeuren zonder hele bevolkingsgroepen te stigmatiseren. “De daders moeten worden opgepakt en gestraft,” voegde hij toe.
Mbarki riep op tot verbinding en het vermijden van polariserende benaderingen. Hij onderstreepte dat de oplossing ligt in het zoeken naar gemeenschappelijkheid en vertrouwen: “We moeten wangedrag van individuen aanpakken en blijven investeren in perspectief voor jongeren die wel willen.”
In een duidelijke boodschap aan premier Schoof en staatssecretaris Nobel, die de gebeurtenissen zouden hebben toegeschreven aan “een specifieke groep met een migratieachtergrond, een islamitische achtergrond, een Marokkaanse achtergrond,” verklaarde Mbarki: “Ik voel me aangesproken, want al die achtergronden heb ik ook.” Hij wees op zijn eigen levenspad in Amsterdam, waar hij opgroeide, werkte als docent en taxichauffeur, en uiteindelijk de positie van wethouder bereikte. Hij benadrukte dat Amsterdammers met een migratieachtergrond dagelijks bijdragen aan de stad in uiteenlopende sectoren, van de politie en het onderwijs tot de zorg en het openbaar vervoer.
Mbarki’s boodschap eindigde met een krachtige afsluiting: “En als dat voor de premier een integratieprobleem is, dan ben ik er trots op om het integratieprobleem te zijn.”
De reactie van de wethouder heeft inmiddels veel aandacht getrokken, en zijn oproep tot inclusiviteit en begrip vindt weerklank bij zowel beleidsmakers als burgers.
Lees ook deze artikelen over actueel
Telegraaf-journalist Duk suggereert dat Mossad Marokkaanse jongeren gaat vermoorden
In een podcast met oud-Elsevier redacteur Syp Wynia suggereert de rechtsbuiten van De Telegraaf, journalist Wierd Duk, dat de Israëlische geheime dienst Marokkaanse jongens die betrokken zouden zijn bij de recente onlusten in Amsterdam, zal gaan vermoorden.
Islamofobe moties aangenomen
Daar waar ze door vorige kabinetten werden ontraden en er ook geen meerderheden voor waren, zien we dat deze coalitie wel degelijk meer dan 76 handen de lucht in weet te krijgen voor expliciet islamofobe moties.
Twee NSC-Kamerleden stappen op na racisme-rel
Twee Kamerleden van de politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) hebben besloten hun zetel op te geven.
Israëlische minister loog over waarschuwing aan Nederlands kabinet
Het kabinet heeft aangegeven dat er voorafgaand aan de rellen rond de Ajax-Maccabi-wedstrijd in Amsterdam expliciet geen waarschuwingen of signalen van de Israëlische regering zijn ontvangen.
Moslimvlogger “EKanon” reageert op beschuldigingen van radicalisering
De Nederlandse moslimvlogger “EKanon” (Enes Kürşat) heeft in een YouTube-video gereageerd op beschuldigingen dat zijn kledingmerk “Full Force” een dekmantel zou zijn voor radicalisering.
Barmhartigheid moslims wint van racisme
De eigenaar van een oliebollenkraam in Leidsche Rijn, Steff Rouleaux, heeft zijn excuses aangeboden na kritiek op het weigeren van een sollicitante met een hoofddoek.
Moslima niet gevallen, maar door politie geslagen
De vrouw die op 10 november op de Nieuwendijk ernstig hersenletsel opliep, spreekt zich uit over wat zij omschrijft als disproportioneel politiegeweld.
Nederlandse ministeries bezorgd over lange arm Tel Aviv
Er zijn zorgen geuit binnen verschillende Nederlandse ministeries over mogelijke invloed van Israël op het debat rondom het Israëlisch-Palestijnse conflict in Nederland.
Kabinet blijft aan: NSC-staatssecretaris Achahbar treedt af
Den Haag – Een kabinetscrisis is voorlopig afgewend na een urenlang crisisoverleg in het Catshuis.
Innovatie: wegwerp-hijab voor zorgmedewerkers
Firaoli Adam en Yasmin Samatar, twee ademhalingstherapeuten uit het Amerikaanse Minnesota, worstelden al lange tijd met het steriel houden van hun hijab in de operatiekamer.