Amsterdam, 13 november 2024 – In een emotionele en directe boodschap op sociale media heeft Sofyan Mbarki, wethouder van Amsterdam voor Economische Zaken, Sport, Jongerenwerk, MBO en Aanpak Binnenstad, zijn verontwaardiging uitgesproken over recente gebeurtenissen in de stad en de reactie van de overheid daarop. Mbarki reageerde fel op de houding van premier Schoof en staatssecretaris Nobel, die volgens hem een hele bevolkingsgroep ten onrechte wegzetten als een “integratieprobleem”.
De uitlatingen van de wethouder komen kort na een reeks zorgwekkende incidenten rondom de recente voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. De wedstrijd werd overschaduwd door leuzen die genocidale ondertonen hadden en antisemitische uitingen die zorgen baarden bij velen. Zo werden er berichten verspreid over jongeren die op straat paspoorten opvroegen om vast te stellen of mensen uit Israël kwamen. Daarnaast meldde Mbarki dat Israëlische hooligans Palestijnse vlaggen van huizen trokken en een Amsterdamse taxichauffeur mishandelden.
“Het zijn stuk voor stuk onacceptabele gedragingen die niet in Amsterdam thuishoren,” aldus Mbarki. Hij benadrukte dat het aanpakken van deze incidenten noodzakelijk is, maar dat dit zorgvuldig moet gebeuren zonder hele bevolkingsgroepen te stigmatiseren. “De daders moeten worden opgepakt en gestraft,” voegde hij toe.
Mbarki riep op tot verbinding en het vermijden van polariserende benaderingen. Hij onderstreepte dat de oplossing ligt in het zoeken naar gemeenschappelijkheid en vertrouwen: “We moeten wangedrag van individuen aanpakken en blijven investeren in perspectief voor jongeren die wel willen.”
In een duidelijke boodschap aan premier Schoof en staatssecretaris Nobel, die de gebeurtenissen zouden hebben toegeschreven aan “een specifieke groep met een migratieachtergrond, een islamitische achtergrond, een Marokkaanse achtergrond,” verklaarde Mbarki: “Ik voel me aangesproken, want al die achtergronden heb ik ook.” Hij wees op zijn eigen levenspad in Amsterdam, waar hij opgroeide, werkte als docent en taxichauffeur, en uiteindelijk de positie van wethouder bereikte. Hij benadrukte dat Amsterdammers met een migratieachtergrond dagelijks bijdragen aan de stad in uiteenlopende sectoren, van de politie en het onderwijs tot de zorg en het openbaar vervoer.
Mbarki’s boodschap eindigde met een krachtige afsluiting: “En als dat voor de premier een integratieprobleem is, dan ben ik er trots op om het integratieprobleem te zijn.”
De reactie van de wethouder heeft inmiddels veel aandacht getrokken, en zijn oproep tot inclusiviteit en begrip vindt weerklank bij zowel beleidsmakers als burgers.
Lees ook deze artikelen over actueel
De islamofobie van Wilders
In het debat in de Tweede Kamer over de gewelddadige incidenten van afgelopen week in Amsterdam, botste PVV-leider Geert Wilders al snel met een deel van de oppositie.
Saoedi-Arabië spreekt nu ook van genocide in Gaza
Tijdens een topontmoeting van Arabische en islamitische landen in Riyad heeft de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman scherpe kritiek geuit op Israël.
Moskeekoepels: Selectieve houding in politiek en media na onrust Amsterdam
Het samenwerkingsverband van moskeeverenigingen, de K7, uit haar zorgen over de onrust en escalatie van geweld rondom de recente wedstrijd van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv in Amsterdam.
Geweld door en tegen Israëlische voetbalsupporters
In Amsterdam zijn afgelopen nacht verschillende incidenten gemeld waarbij supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv betrokken waren.
Trump houdt overwinningsspeech en zegt oorlogen te stoppen
In het Palm Beach Convention Center in Florida heeft Donald Trump de overwinning geclaimd.
Maleisië werkt aan voorstel om Israël uit de VN te zetten
De Maleisische premier Anwar Ibrahim heeft laten weten dat zijn land een sleutelgroep aanvoert die werkt aan een resolutie om Israël uit de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties te zetten, vanwege genocide en de voortgaande mensenrechtenschendingen.
Anti-Islampoliticus Zweden veroordeeld voor aanzetten tot haat
Een Zweedse rechtbank heeft dinsdag de anti-Islampoliticus Rasmus Paludan veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden vanwege het aanzetten tot etnische haat tijdens twee protesten in 2022, waarbij hij tevens de Koran verbrandde.
Huis moslim beklad met anti- islamleuzen
Na de schokkende mishandeling van een bejaarde moslima in Den Haag en de gewelddadige aanval op een Urker moslimvader, is het opnieuw raak in de Hofstad.
Islamofobe toezichthouder Ongehoord Nederland stapt op
Gert Jan Mulder, toezichthouder bij omroep Ongehoord Nederland (ON!), heeft besloten zijn functie neer te leggen.
Unieke houten moskee gebouwd in Ethiopië
In Ethiopië is een prachtige houten moskee gebouwd.