Prinsjesdag

Moskeeën roepen Koning op: spreek u uit tegen moslimhaat

Redactie
17 september 2024 om 09:21
Leestijd 1 minuut
Array

Honderden moskeeën, verenigd in de zogeheten K7, roepen koning Willem-Alexander op om zich uit te spreken tegen de groeiende moslimhaat in Nederland.

De K7 maakt zich zorgen over de toenemende normalisatie van deze haat, versterkt door plannen in het regeerakkoord die volgens hen de moslimgemeenschap verder stigmatiseren. Dit omvat maatregelen zoals controle op informeel onderwijs, beperkingen op de islamitische gebedsoproep en het tegengaan van buitenlandse financiering.

In een tijd van discriminerende regelgeving tegen moslims, zoals het onterecht bevriezen van bankrekeningen, terreurlijsten waar onschuldige moslims op staan en spionage in moskeeën, is er volgens de K7 behoefte aan de-escalatie en niet aan polarisatie.

De recente post van een Haagse vlogger om een genocide-aanval op moslims uit te voren, een minister die geen afstand neemt van de omstreden omvolkingstheorie en het feit dat er op de publieke omroep inmiddels onweersproken wordt gesteld dat de islam een kankergezwel is, laat zien hoe ver de normalisatie is gevorderd.

Van een regeringscoalitie waarin de PVV de grootste partij is, wordt weinig verwacht. Daarom vragen de moskeeën de Koning nu, die als staatshoofd boven de partijen staat, om zich uit te spreken.

Colofon © 2024