De campagne ‘Abandon Harris’ (Verlaat Harris) intensiveert de komende maanden haar activiteiten om met name Amerikaanse moslims te mobiliseren tegen presidentskandidaat Kamala Harris.
Het initiatief begon kort na de onmenselijke bombardementen van Israël op de bevolking van Gaza. Toen lag de focus op president Biden, die zijn onvoorwaardelijke steun uitsprak voor het zionistische regime. Het initiatief vroeg Biden op verschillende manieren om zijn steun voor het Israëlische beleid in te trekken en druk uit te oefenen om het lijden van de Palestijnen te beëindigen.
Biden deed, behalve begrip tonen voor het standpunt van de actiegroep, echter niets. Sterker nog, er ging meer geld en militair materieel richting Israël dan ooit tevoren.
Ook Kamala Harris, als vice-president, ondersteunde die lijn en voerde hem ook uit.
Nu Biden is vertrokken vanwege zijn mentale gesteldheid en Harris op het zadel is gehesen als presidentskandidaat voor de democratische partij, heeft het actiecomité de aandacht verlegd naar Harris.
“Wij zitten niet te wachten op holle retoriek of handgebaartjes van mevrouw Harris. We willen dat de moord op de Palestijnse bevolking stopt. Dat betekent geen geld en geen wapens meer voor Israël én druk uitoefenen op de zionistische regering om zo het geweld te stoppen”, aldus een woordvoerder van de campagne ‘Abandon Harris’.
De strijd op het presidentschap tussen Harris en Trump zal worden bepaald door de uitkomst in zogeheten ‘swing states’, staten waarvan het nog onzeker is of ze gaan naar Trump of Harris. In één van deze staten, Michigan, is het initiatief ook geboren. Verschillende lokale moslimorganisaties bundelden de krachten en startten het initiatief om ‘Gaza’ onderdeel te laten uitmaken van de campagne.
Tijdens de voorverkiezingen wist het initiatief al meer dan 100.000 mensen te mobiliseren en het aantal mensen dat de actie steunt groeit hard. In de swing states kan dit cruciaal blijken bij de verkiezingen in november. De democratische partij is er dan ook alles aangelegen om de “moslimstem” (terug) te winnen.
Een woordvoerder van ‘Abandon Harris’ benadrukt dat zij ook Trump niet steunen: “We roepen mensen op om te stemmen op onafhankelijke kandidaten die pro-Palestijnse plannen hebben. De focus op Harris hangt samen met de macht die ze nu al heeft als vice-president om zaken te veranderen, maar dit dus bewust nalaat.”
De kracht en invloed van de Amerikaanse moslimgemeenschap is heel groot. In tegenstelling tot moslimgemeenschappen in bijvoorbeeld Europa, is men in Amerika hoger opgeleid dan gemiddeld, heeft men een hoger jaarinkomen dan gemiddeld en heeft men een sterke politieke lobby. Al met al dus meer invloed en voor politici een kracht om rekening mee te houden.
Lees ook deze artikelen over Actueel
Telegraaf-journalist Duk suggereert dat Mossad Marokkaanse jongeren gaat vermoorden
In een podcast met oud-Elsevier redacteur Syp Wynia suggereert de rechtsbuiten van De Telegraaf, journalist Wierd Duk, dat de Israëlische geheime dienst Marokkaanse jongens die betrokken zouden zijn bij de recente onlusten in Amsterdam, zal gaan vermoorden.
Islamofobe moties aangenomen
Daar waar ze door vorige kabinetten werden ontraden en er ook geen meerderheden voor waren, zien we dat deze coalitie wel degelijk meer dan 76 handen de lucht in weet te krijgen voor expliciet islamofobe moties.
Twee NSC-Kamerleden stappen op na racisme-rel
Twee Kamerleden van de politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) hebben besloten hun zetel op te geven.
Israëlische minister loog over waarschuwing aan Nederlands kabinet
Het kabinet heeft aangegeven dat er voorafgaand aan de rellen rond de Ajax-Maccabi-wedstrijd in Amsterdam expliciet geen waarschuwingen of signalen van de Israëlische regering zijn ontvangen.
Moslimvlogger “EKanon” reageert op beschuldigingen van radicalisering
De Nederlandse moslimvlogger “EKanon” (Enes Kürşat) heeft in een YouTube-video gereageerd op beschuldigingen dat zijn kledingmerk “Full Force” een dekmantel zou zijn voor radicalisering.
Barmhartigheid moslims wint van racisme
De eigenaar van een oliebollenkraam in Leidsche Rijn, Steff Rouleaux, heeft zijn excuses aangeboden na kritiek op het weigeren van een sollicitante met een hoofddoek.
Moslima niet gevallen, maar door politie geslagen
De vrouw die op 10 november op de Nieuwendijk ernstig hersenletsel opliep, spreekt zich uit over wat zij omschrijft als disproportioneel politiegeweld.
Nederlandse ministeries bezorgd over lange arm Tel Aviv
Er zijn zorgen geuit binnen verschillende Nederlandse ministeries over mogelijke invloed van Israël op het debat rondom het Israëlisch-Palestijnse conflict in Nederland.
Kabinet blijft aan: NSC-staatssecretaris Achahbar treedt af
Den Haag – Een kabinetscrisis is voorlopig afgewend na een urenlang crisisoverleg in het Catshuis.
Innovatie: wegwerp-hijab voor zorgmedewerkers
Firaoli Adam en Yasmin Samatar, twee ademhalingstherapeuten uit het Amerikaanse Minnesota, worstelden al lange tijd met het steriel houden van hun hijab in de operatiekamer.