Azië

Winkelcentra Japan richten islamitische gebedsruimtes in

Redactie
19 augustus 2024 om 10:05
Leestijd 2 minuten
Array

Warenhuizen en winkelcentra in Japan richten steeds vaker gebedsruimtes in om tegemoet te komen aan de behoeften van moslimtoeristen die het land bezoeken.

De belangstelling voor Japan vanuit islamitische regio-landen als Indonesië en Maleisië zit enorm in de lift en wordt de laatste maanden ook nog eens aangemoedigd door de zwakke yen (wat Japan bezoeken goedkoper maakt).

In het Matsuya Ginza warenhuis, gelegen in het chique winkelgebied van Tokio, staan inmiddels dagelijks meerdere mensen in de rij voor de daar aanwezige gebedsruimte. Deze ruimte is tevens uitgerust met een wudu-plek om delen van het lichaam te reinigen voor het gebed, en er liggen gebedsmatten waarop meerdere personen tegelijk kunnen bidden.

Een Maleisische vrouw van in de dertig vertelde aan de lokale media dat ze voorafgaand aan haar reis naar Japan online naar een gebedsruimte had gezocht. Ze was dankbaar dat ze er een had gevonden, te meer omdat het moeilijk is om midden in de drukke metropool een geschikte plek te vinden.

Het nationaal Japans Toerismebureau licht in een verklaring toe waarom bedrijven overgaan tot het faciliteren van het gebed:

“We weten dat moslims doorgaans 5 keer per dag bidden. Tijdens een reis mag men in sommige gevallen gebeden samenvoegen en zo het aantal terugbrengen tot 3, maar zonder toegang tot een gebedsruimte zouden moslims zich nog steeds gedwongen voelen om telkens naar hun accommodatie/hotel terug te keren. Dit zou hun activiteiten in de stad aanzienlijk beperken.”

Ook andere warenhuizen in Tokio spelen in op deze behoefte. Zo heeft Shibuya Parco, gelegen in het zeer populaire winkelgebied Shibuya, een gebedsruimte geopend. Aeon Mall Co., dat verschillende grote winkelcomplexen beheert, heeft in zeven van haar vestigingen verspreid over het land gebedsruimtes ingericht. Het bedrijf heeft daarnaast ook plannen om deze service verder uit te breiden naar andere locaties.

Het aantal mensen dat Japan bezoekt stijgt snel. Met name uit Indonesië, Maleisië maar ook Turkije, komen steeds meer toeristen naar het land van de rijzende zon. Zo kwamen er in 2023 meer dan 870.000 mensen uit alleen al de genoemde 3 landen, bijna 3x zoveel als 10 jaar geleden.

Colofon © 2024