In een recent rapport heeft de ‘Meta Oversight Board’, het toezichthoudende orgaan van moederbedrijf Meta, geconstateerd dat Instagram en Facebook Palestijnse en pro-Palestijnse gebruikers censureren en onvoldoende actie ondernemen om dit probleem aan te pakken.
Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza hebben vooral gebruikers die positieve berichten over Palestina plaatsen, gemerkt dat zij minder zichtbaar zijn op de platforms. Meta ontkent echter het bestaan van dit fenomeen, ook wel bekend als shadowbanning.
De Oversight Board is echter van mening dat Meta wel degelijk berichten lager plaatst, waardoor hun bereik afneemt. Nighat Dad, een lid van de raad, benadrukt het gebrek aan duidelijk beleid en transparantie van Meta over deze kwestie, wat gebruikers in het ongewisse laat.
Bovendien uit de raad kritiek op Meta’s gebrek aan begrip van het Arabisch en de context van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zo leidde een vertaalfout op Instagram ertoe dat het woord “terrorist” werd toegevoegd aan gebruikers die zichzelf als Palestijns beschreven. Hoewel Meta dit als een vergissing afdeed, wijst de raad op eerdere incidenten waarbij ook termen verkeerd werden geïnterpreteerd met censuur tot gevolg.
De raad dringt er bij Meta op aan te investeren in medewerkers met kennis van Arabisch en begrip van het conflict. Bovendien is er kritiek op Meta’s lijst van “gevaarlijke personen en organisaties”, die volgens de raad problematisch is omdat het kan leiden tot onterechte censuur van neutrale berichten.
Deze bevindingen worden ook ondersteund door interne kritiek binnen Meta, waar medewerkers hebben gewezen op het jarenlange patroon van censuur van islamitische en Palestijnse gebruikers. Recente incidenten, zoals de sluiting van het Facebook-account van een Palestijnse fotojournalist zonder duidelijke reden, hebben de geloofwaardigheid van Meta verder aangetast.
Ondanks herhaalde verzoeken om commentaar heeft Meta niet gereageerd op beschuldigingen van censuur.
Lees ook deze artikelen over actueel
Telegraaf-journalist Duk suggereert dat Mossad Marokkaanse jongeren gaat vermoorden
In een podcast met oud-Elsevier redacteur Syp Wynia suggereert de rechtsbuiten van De Telegraaf, journalist Wierd Duk, dat de Israëlische geheime dienst Marokkaanse jongens die betrokken zouden zijn bij de recente onlusten in Amsterdam, zal gaan vermoorden.
Islamofobe moties aangenomen
Daar waar ze door vorige kabinetten werden ontraden en er ook geen meerderheden voor waren, zien we dat deze coalitie wel degelijk meer dan 76 handen de lucht in weet te krijgen voor expliciet islamofobe moties.
Twee NSC-Kamerleden stappen op na racisme-rel
Twee Kamerleden van de politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) hebben besloten hun zetel op te geven.
Israëlische minister loog over waarschuwing aan Nederlands kabinet
Het kabinet heeft aangegeven dat er voorafgaand aan de rellen rond de Ajax-Maccabi-wedstrijd in Amsterdam expliciet geen waarschuwingen of signalen van de Israëlische regering zijn ontvangen.
Moslimvlogger “EKanon” reageert op beschuldigingen van radicalisering
De Nederlandse moslimvlogger “EKanon” (Enes Kürşat) heeft in een YouTube-video gereageerd op beschuldigingen dat zijn kledingmerk “Full Force” een dekmantel zou zijn voor radicalisering.
Barmhartigheid moslims wint van racisme
De eigenaar van een oliebollenkraam in Leidsche Rijn, Steff Rouleaux, heeft zijn excuses aangeboden na kritiek op het weigeren van een sollicitante met een hoofddoek.
Moslima niet gevallen, maar door politie geslagen
De vrouw die op 10 november op de Nieuwendijk ernstig hersenletsel opliep, spreekt zich uit over wat zij omschrijft als disproportioneel politiegeweld.
Nederlandse ministeries bezorgd over lange arm Tel Aviv
Er zijn zorgen geuit binnen verschillende Nederlandse ministeries over mogelijke invloed van Israël op het debat rondom het Israëlisch-Palestijnse conflict in Nederland.
Kabinet blijft aan: NSC-staatssecretaris Achahbar treedt af
Den Haag – Een kabinetscrisis is voorlopig afgewend na een urenlang crisisoverleg in het Catshuis.
Innovatie: wegwerp-hijab voor zorgmedewerkers
Firaoli Adam en Yasmin Samatar, twee ademhalingstherapeuten uit het Amerikaanse Minnesota, worstelden al lange tijd met het steriel houden van hun hijab in de operatiekamer.