Deze week hebben verschillende hulporganisaties de alarmbel geluid over de schrijnende voedselsituatie in de Gazastrook. Eén op de drie bewoners lijdt honger, is ondervoed, of sterft zelfs door een gebrek aan voedsel. Dit heeft geleid tot toenemende druk op Israël om meer voedsel het gebied binnen te laten.
Josep Borrell, de hoogste diplomaat van de Europese Unie, heeft verklaard dat Israël honger als een oorlogswapen gebruikt. Ondanks de verschillende argumenten die Israël naar voren brengt om de situatie te rechtvaardigen, zijn experts unaniem en glashelder in hun oordeel: het zijn “leugens”.
Het is duidelijk dat er aanzienlijk te weinig voedsel Gaza bereikt om alle bewoners te voeden. Vóór het conflict arriveerden dagelijks ongeveer vijfhonderd vrachtwagens met humanitaire hulp in de afgesloten enclave. Volgens het Wereldvoedselprogramma zijn er dagelijks zo’n driehonderd vrachtwagens nodig om een hongersnood te voorkomen. Echter, recentelijk is dit bij lange na niet gehaald. Direct na de inval van Hamas heeft Israël het gebied hermetisch afgesloten, waardoor vrijwel geen hulpgoederen binnenkwamen.
Israël controleert alle grensovergangen en bepaalt wat er in en uit gaat. Hoewel een Israëlische woordvoerder vorige week verklaarde dat er “geen beperkingen zijn aan de hoeveelheid voedsel en water die aan de Gazastrook mag worden geleverd”, beweren hulporganisaties ter plaatse dat vrachtwagens met hulpgoederen worden tegengehouden en dat grote aantallen trucks bij de grensposten staan te wachten. In de eerste helft van maart werd meer dan de helft van de hulpkonvooien van de Verenigde Naties die bestemd waren voor het noorden van Gaza, geweigerd.
Experts wijzen op het rapport van de internationale waakhond voor voedselzekerheid IPC dat recentelijk is verschenen. Een groot deel van Gaza staat op het punt te belanden in de zwaarste categorie van hongersnood die het IPC onderscheidt, fase 5. In deze fase functioneert de samenleving nog slechts minimaal, waarbij mensen alleen nog aan hun eigen overleving denken.
Wat Israël ook moge aanvoeren als complicerende factor, uiteindelijk is het land als bezettende macht in Gaza verantwoordelijk voor het garanderen van voldoende voedsel en gezondheidszorg, benadrukken experts.
Volgens de Geneefse Conventies is Israël verplicht om een adequaat niveau van humanitaire basisvoorzieningen te waarborgen. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft recentelijk Israël opgedragen om volledige toegang tot humanitaire goederen te faciliteren, waaraan het liegende Israël zich dient te houden.
Lees ook deze artikelen over actueel
Telegraaf-journalist Duk suggereert dat Mossad Marokkaanse jongeren gaat vermoorden
In een podcast met oud-Elsevier redacteur Syp Wynia suggereert de rechtsbuiten van De Telegraaf, journalist Wierd Duk, dat de Israëlische geheime dienst Marokkaanse jongens die betrokken zouden zijn bij de recente onlusten in Amsterdam, zal gaan vermoorden.
Islamofobe moties aangenomen
Daar waar ze door vorige kabinetten werden ontraden en er ook geen meerderheden voor waren, zien we dat deze coalitie wel degelijk meer dan 76 handen de lucht in weet te krijgen voor expliciet islamofobe moties.
Twee NSC-Kamerleden stappen op na racisme-rel
Twee Kamerleden van de politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) hebben besloten hun zetel op te geven.
Israëlische minister loog over waarschuwing aan Nederlands kabinet
Het kabinet heeft aangegeven dat er voorafgaand aan de rellen rond de Ajax-Maccabi-wedstrijd in Amsterdam expliciet geen waarschuwingen of signalen van de Israëlische regering zijn ontvangen.
Moslimvlogger “EKanon” reageert op beschuldigingen van radicalisering
De Nederlandse moslimvlogger “EKanon” (Enes Kürşat) heeft in een YouTube-video gereageerd op beschuldigingen dat zijn kledingmerk “Full Force” een dekmantel zou zijn voor radicalisering.
Barmhartigheid moslims wint van racisme
De eigenaar van een oliebollenkraam in Leidsche Rijn, Steff Rouleaux, heeft zijn excuses aangeboden na kritiek op het weigeren van een sollicitante met een hoofddoek.
Moslima niet gevallen, maar door politie geslagen
De vrouw die op 10 november op de Nieuwendijk ernstig hersenletsel opliep, spreekt zich uit over wat zij omschrijft als disproportioneel politiegeweld.
Nederlandse ministeries bezorgd over lange arm Tel Aviv
Er zijn zorgen geuit binnen verschillende Nederlandse ministeries over mogelijke invloed van Israël op het debat rondom het Israëlisch-Palestijnse conflict in Nederland.
Kabinet blijft aan: NSC-staatssecretaris Achahbar treedt af
Den Haag – Een kabinetscrisis is voorlopig afgewend na een urenlang crisisoverleg in het Catshuis.
Innovatie: wegwerp-hijab voor zorgmedewerkers
Firaoli Adam en Yasmin Samatar, twee ademhalingstherapeuten uit het Amerikaanse Minnesota, worstelden al lange tijd met het steriel houden van hun hijab in de operatiekamer.