In een ongekende actie heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Gwendolyn Rutten (Open VLD), de erkenning van de Kevser-moskee in Aalst, behorend tot de Diyanet-koepel, voor één jaar opgeschort.
Dit besluit, nooit eerder voorgekomen, houdt in dat de moskee haar recht op publieke financiering verliest.
De maatregel volgt op aanhoudende zorgen over de naleving van het erkenningsdecreet- specifiek met betrekking tot buitenlandse beïnvloeding en het ontbreken van een gebedsruimte.
Minister Rutten licht toe dat de moskee al langer in het vizier was vanwege het niet voldoen aan de regels rond buitenlandse invloed en het al twee jaar niet beschikken over een gebedsruimte.
Verdere complicaties ontstonden toen, ondanks beloftes van de moskee om geconstateerde tekortkomingen aan te pakken, er geen verbeteringen werden doorgevoerd. De moskee had tevens te kampen met ernstige bouwovertredingen, wat in 2022 al resulteerde in een verzegeling van het gebouw door de politie.
De tijdelijke schorsing, die doorloopt tot maart 2025, betekent dat de moskee haar jaarlijkse financiering, bestaande uit bijdragen voor operationele kosten, onderhoud en kleine herstellingen, verliest.
Dit besluit benadrukt ook de risico’s voor de imam van de moskee, die naast financiering ook zijn verblijfsvergunning kan verliezen.
Behalve de genoemde punten zou het pakket aan maatregelen vooral zijn ingegeven door de zorgen van de Belgische veiligheidsdiensten die in het verleden Diyanet beschreven als een verlengstuk van de politieke agenda van de Turkse president Erdogan.
Men stelde toen dat Diyanet met name gericht is op het vergroten van de invloed van de Turkse regering buiten Turkije en het controleren van de Turkse diaspora.
Lees ook deze artikelen over actualiteit
Spanje, Ierland, Malta en Slovenië erkennen Palestina
Spanje, Ierland, Malta en Slovenië hebben ingestemd met de erkenning van de Palestijnse staat.
Minister biedt moslims excuses aan voor geheim onderzoek
Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken heeft persoonlijk excuses aangeboden aan twaalf mensen die onrechtmatig zijn behandeld in een onderzoek naar salafisme en radicalisering.
Djellabaverbod op Nederlandse school
Op de christelijke middelbare school Leerpark, in Alphen aan de Rijn, is het niet (langer) toegestaan om een djellaba te dragen.
Zuid-Afrika gaat burgers straffen als ze vechten voor Israël
Minister van Internationale Betrekkingen en Samenwerking van Zuid-Afrika, Naledi Pandor, heeft aangekondigd dat landgenoten die in het Israëlische leger hebben gediend, bij terugkeer in het land zullen worden vervolgd.
Israël moet lied Eurovisie Songfestival aanpassen
Israël heeft, onder grote druk, besloten om de tekst van het lied voor het Eurovisie Songfestival in mei aan te passen.
Dubbele maat: Mohamed Hoblos mag Europa niet in
De wereldberoemde Australische spreker Mohamed Hoblos is de toegang tot Europa ontzegd, waardoor hij niet aanwezig kan zijn bij het geplande evenement van de Da’wah-groep in Utrecht.
Nice-voetballer Atal krijgt 8 maanden cel voor kritiek op Israël
De censuur en druk op hen die kritiek uiten op Israël en het opnemen voor de Palestijnen, heeft een nieuw en schokkend dieptepunt bereikt.
Grootmoefti wil islamitische boycot van Amerika
De Libische grootmoefti, Sheikh Dr.
Ook Turkije trekt ambassadeur terug uit Israël
Turkije trekt zijn ambassadeur terug uit Israël vanwege de de voortdurende aanvallen van Israël op burgers in Gaza en de weigering van Israël om een staakt-het-vuren te accepteren, aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Colombia en Chili roepen ambassadeurs uit Israël terug vanwege Gaza-aanvallen
Colombia heeft zijn ambassadeur in Israël teruggeroepen in reactie op de voortdurende aanvallen op de Gazastrook.