Minister van Internationale Betrekkingen en Samenwerking van Zuid-Afrika, Naledi Pandor, heeft aangekondigd dat landgenoten die in het Israëlische leger hebben gediend, bij terugkeer in het land zullen worden vervolgd.
Tijdens een bijeenkomst van de politieke partij ANC (Afrikaans Nationaal Congres) eerder deze week verklaarde Pandor: “Ik heb al opdracht gegeven om degenen die Zuid-Afrikaans zijn en vechten aan de zijde van of in de Israëlische Defensiemacht te waarschuwen. We zijn er klaar voor. Als je thuiskomt, zullen we je arresteren.”
In een toespraak op hetzelfde congres benadrukte ze de solidariteit van haar land met Palestina en verwees de Zuid-Afrikaanse minister naar eerdere uitspraken in december. Daarin waarschuwde ze Zuid-Afrikaanse burgers al die in het Israëlische leger dienen voor mogelijke vervolging.
Volgens de Israëlische wet zijn alle burgers, inclusief dubbele nationaliteit, verplicht om in het leger te dienen, zelfs als ze permanent in het buitenland wonen.
Na het uitbreken van de oorlog in Gaza op 7 oktober riep het Israëlische leger reservisten op, inclusief degenen die in het buitenland wonen, om de strijd te steunen.
Op 18 december gaf het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring uit waarin alle burgers werden opgeroepen “om zich te onthouden van dienst bij buitenlandse gewapende krachten die kunnen bijdragen aan schendingen van binnenlandse en internationale wetgeving”.
Het militair geweld van Israël in de Gazastrook heeft inmiddels meer dan 31.000 Palestijnen het leven gekost.
Lees ook deze artikelen over actualiteit
Spanje, Ierland, Malta en Slovenië erkennen Palestina
Spanje, Ierland, Malta en Slovenië hebben ingestemd met de erkenning van de Palestijnse staat.
Belgische overheid schorst voor het eerst een Diyanet-moskee
In een ongekende actie heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Gwendolyn Rutten (Open VLD), de erkenning van de Kevser-moskee in Aalst, behorend tot de Diyanet-koepel, voor één jaar opgeschort.
Minister biedt moslims excuses aan voor geheim onderzoek
Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken heeft persoonlijk excuses aangeboden aan twaalf mensen die onrechtmatig zijn behandeld in een onderzoek naar salafisme en radicalisering.
Djellabaverbod op Nederlandse school
Op de christelijke middelbare school Leerpark, in Alphen aan de Rijn, is het niet (langer) toegestaan om een djellaba te dragen.
Israël moet lied Eurovisie Songfestival aanpassen
Israël heeft, onder grote druk, besloten om de tekst van het lied voor het Eurovisie Songfestival in mei aan te passen.
Dubbele maat: Mohamed Hoblos mag Europa niet in
De wereldberoemde Australische spreker Mohamed Hoblos is de toegang tot Europa ontzegd, waardoor hij niet aanwezig kan zijn bij het geplande evenement van de Da’wah-groep in Utrecht.
Nice-voetballer Atal krijgt 8 maanden cel voor kritiek op Israël
De censuur en druk op hen die kritiek uiten op Israël en het opnemen voor de Palestijnen, heeft een nieuw en schokkend dieptepunt bereikt.
Grootmoefti wil islamitische boycot van Amerika
De Libische grootmoefti, Sheikh Dr.
Ook Turkije trekt ambassadeur terug uit Israël
Turkije trekt zijn ambassadeur terug uit Israël vanwege de de voortdurende aanvallen van Israël op burgers in Gaza en de weigering van Israël om een staakt-het-vuren te accepteren, aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Colombia en Chili roepen ambassadeurs uit Israël terug vanwege Gaza-aanvallen
Colombia heeft zijn ambassadeur in Israël teruggeroepen in reactie op de voortdurende aanvallen op de Gazastrook.