Het Internationaal Gerechtshof zal vandaag, vrijdag 26 janauari, een belangrijke uitspraak doen in de zaak waarin Zuid-Afrika Israël beschuldigt van genocide.
Deze uitspraak heeft betrekking op mogelijke noodmaatregelen, zonder echter direct uitsluitsel te geven over de vraag of er in Gaza daadwerkelijk sprake is van genocide.
In december heeft Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) een aanklacht tegen Israël ingediend, waarbij het stelt dat Israël tijdens de oorlog tegen Gaza het genocideverdrag schendt. Beide landen hebben dit verdrag ondertekend.
Zuid-Afrika baseert zijn beschuldiging onder andere op aanhoudende bombardementen op de Gazastrook, waarbij sinds het begin van de oorlog in oktober meer dan 20.000 doden zijn gevallen.
Naast de aanklacht heeft Zuid-Afrika met spoed om voorlopige maatregelen gevraagd om verdere schade aan de Palestijnse bevolking en mensenrechtenschendingen in Gaza te voorkomen.
Concreet verzoekt het land om een directe wapenstilstand. En dat verzoek zal dus vandaag worden beoordeeld in het Vredespaleis in Den Haag, al waar de rechtbank is gevestigd.
Indien de rechters vrijdag maatregelen opleggen, blijft het overigens onzeker of Israël zich hieraan zal houden. Hoewel uitspraken van het ICJ bindend zijn, zijn er beperkte mogelijkheden om de naleving af te dwingen.
Lees ook deze artikelen over Actueel
Telegraaf-journalist Duk suggereert dat Mossad Marokkaanse jongeren gaat vermoorden
In een podcast met oud-Elsevier redacteur Syp Wynia suggereert de rechtsbuiten van De Telegraaf, journalist Wierd Duk, dat de Israëlische geheime dienst Marokkaanse jongens die betrokken zouden zijn bij de recente onlusten in Amsterdam, zal gaan vermoorden.
Islamofobe moties aangenomen
Daar waar ze door vorige kabinetten werden ontraden en er ook geen meerderheden voor waren, zien we dat deze coalitie wel degelijk meer dan 76 handen de lucht in weet te krijgen voor expliciet islamofobe moties.
Twee NSC-Kamerleden stappen op na racisme-rel
Twee Kamerleden van de politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) hebben besloten hun zetel op te geven.
Israëlische minister loog over waarschuwing aan Nederlands kabinet
Het kabinet heeft aangegeven dat er voorafgaand aan de rellen rond de Ajax-Maccabi-wedstrijd in Amsterdam expliciet geen waarschuwingen of signalen van de Israëlische regering zijn ontvangen.
Moslimvlogger “EKanon” reageert op beschuldigingen van radicalisering
De Nederlandse moslimvlogger “EKanon” (Enes Kürşat) heeft in een YouTube-video gereageerd op beschuldigingen dat zijn kledingmerk “Full Force” een dekmantel zou zijn voor radicalisering.
Barmhartigheid moslims wint van racisme
De eigenaar van een oliebollenkraam in Leidsche Rijn, Steff Rouleaux, heeft zijn excuses aangeboden na kritiek op het weigeren van een sollicitante met een hoofddoek.
Moslima niet gevallen, maar door politie geslagen
De vrouw die op 10 november op de Nieuwendijk ernstig hersenletsel opliep, spreekt zich uit over wat zij omschrijft als disproportioneel politiegeweld.
Nederlandse ministeries bezorgd over lange arm Tel Aviv
Er zijn zorgen geuit binnen verschillende Nederlandse ministeries over mogelijke invloed van Israël op het debat rondom het Israëlisch-Palestijnse conflict in Nederland.
Kabinet blijft aan: NSC-staatssecretaris Achahbar treedt af
Den Haag – Een kabinetscrisis is voorlopig afgewend na een urenlang crisisoverleg in het Catshuis.
Innovatie: wegwerp-hijab voor zorgmedewerkers
Firaoli Adam en Yasmin Samatar, twee ademhalingstherapeuten uit het Amerikaanse Minnesota, worstelden al lange tijd met het steriel houden van hun hijab in de operatiekamer.