Met de verkiezingen van 22 november in aantocht neemt de vraag naar de standpunten van de verschillende politieke partijen toe.
Na de Stemwijzer, het Kieskompas en verschillende andere “stem-tools” gericht op bijvoorbeeld ouderen, studenten of thema’s als dieren en wonen, is er nu de MoslimStemhulp.
De stemhulp is een initiatief van MPO (Monitor Politieke Ontwikkeling), een afdeling van de islamitische koepelorganisatie SPIOR. Zij hopen hiermee de moslims de komende parlementsverkiezingen, te ondersteunen in hun politieke keuze.
Deze stemwijzer legt net iets andere accenten. Zo wordt onder meer duidelijk hoe de verschillende partijen denken lover de vrijheid van onderwijs, islamitisch bankieren, de erkenning van Palestina en islamofobie.
Aan de hand van 30 stellingen op de website www.moslimstemhulp.nl kan de deelnemer zien met welke politieke partij hij of zij de meeste en de minste overeenkomsten heeft.
Het primaire doel van dit initiatief is het informeren van hen die geïnteresseerd zijn in politieke thema’s waarover MPO vanuit de islamitische gemeenschap veel vragen heeft ontvangen.
Partijen hebben zelf input mogen leveren en hun eigen toelichtingen ten aanzien van de stellingen mogen aanleveren. De plaatsbepaling is vervolgens gecontroleerd op basis van de partijprogramma’s, het stemgedrag en de inbrengen in het politieke debat.
Lees ook deze artikelen over verkiezingen
Moslims laten Joe Biden vallen tijdens verkiezingen
In 2020 won Joe Biden de verkiezingen van de toenmalige president Donald Trump.
Zorgen over 35 zetels PVV
De PVV van Geert Wilders is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2021.
Peiling: moslimstem naar DENK
De recent gelanceerde MoslimStemhulp heeft via een persbericht laten weten dat DENK het meeste gegeven stemadvies is aan respondenten.
Moskeekoepels presenteren 10-puntenplan tegen moslimdiscriminatie
De samenwerkende regionale moskeekoepels hebben vandaag een 10-puntenplan gepresenteerd tegen moslimdiscriminatie.
Farid Azarkan verlaat politiek
In een opmerkelijke aankondiging heeft Farid Azarkan, de fractievoorzitter van Denk, aangegeven dat hij niet zal terugkeren na de verkiezingen in november.