Uit de Nationale Moslimstudenten Enquête, een initiatief van het onderzoeksplatform Moslimpeil en de islamitische studentenorganisatie MSA, blijkt dat er in het hoger onderwijs, maar ook middelbaar beroepsonderwijs, nauwelijks rekening wordt gehouden met islamitische feestdagen.
Een forse meerderheid van de ondervraagde islamitische studenten in het MBO, het HBO en het WO geeft aan dat slechts een handjevol docenten en een enkele faculteit formeel rekening houdt met islamitische feestdagen, zoals het Offerfeest.
Een veel voorkomend probleem betreft toetsen/tentamens die samenvallen met een islamitische feestdag. De student wordt in zo’n geval als het ware gedwongen om te kiezen tussen het religieus participeren en het maken van het proefwerk. Een dilemma dat eenvoudig opgelost zou kunnen worden wanneer de student in de gelegenheid zou worden gesteld de toets eerder of later te maken. Of wanneer er vanuit de faculteit/afdeling besloten zou worden om überhaupt geen toetsen te plannen op data die die samenvallen met religieuze/levensbeschouwelijke feestdagen.
Hoewel de deelnemers aan de enquête aangaven dat docenten meer aandacht hebben gekregen voor de islambeleving van moslimstudenten, ontbreekt het echter nog vaak aan een praktische vertaling hiervan.
Nu er reeds een significant aantal moslimstudenten participeert in het MBO, HBO en WO – en dit aantal de komende jaren zal groeien – neemt de behoefte aan cultuur sensitief onderwijsbeleid toe. De wil lijkt er gelukkig te zijn, nu de omslag nog.
Lees ook deze artikelen over onderwijs
Leidsche Rijn College heeft moeite met grondwet
Drie weken geleden kwam naar buiten dat op het Leidsche Rijn College, een onderwijsinstelling voor het voortgezet onderwijs, een discussie wordt gevoerd over de vraag of er een gebedsruimte moet worden gefaciliteerd.
Minister Wiersma weer fout: islamitische school voldeed wel aan eisen
Het Al Amana College kwam vorig jaar uitgebreid in het nieuws toen men te kennen gaf de eerste islamitische middelbare school in Utrecht te willen starten.
Overheid gaat bemoeien met islamitische bijscholing
Minister Wiersema (VVD) maakte vandaag bekend dat de overheid het religieus onderwijs in de privé-sfeer gaat volgen.
Toch voldoende steun islamitische scholen Den Haag
Lange tijd leek het erop dat er niet voldoende steunbetuigingen zouden worden opgehaald voor de twee nieuwe islamitische scholen in Den Haag, te weten één islamitische basisschool en één islamitische middelbare school.
Haga Lyceum in het nauw: te weinig leerlingen
Het aantal nieuwe leerlingen dat komend schooljaar op het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam gaat beginnen, is voor de tweede keer op rij minder dan het jaar ervoor.
Ismail Aghzanay is leraar van het jaar 2021
In 2018 was hij al de Rotterdamse leraar van het jaar en nu, drie jaar later in 2021, sleept hij ook de landelijke prijs in de wacht.
Nieuw gebouw voor groeiende islamitische basisschool Hidaya
De islamitische basisschool Hidaya in Nijmegen-Zuid is een snel groeiende, populaire school die leerlingen uit de hele stad en omgeving aantrekt.
Reactie van bedrijf Ardnas op ‘stigmatiserend lesmateriaal’
Op sociale media is veel ophef ontstaan over de lesstof van Ardnas.
Lesmateriaal vol fouten, stereotypering en vooroordelen
Op sociale media circuleren verschillende screenshots van lesmateriaal dat afkomstig is van het bedrijf Ardnas.
Promovendus: “Moslims moeten strijden voor eigen scholen”
Het stichten van basisscholen is erg belangrijk als het gaat om de positie van moslims in Nederland.