Minister Dennis Wiersma treedt af nadat er opnieuw ophef is ontstaan over zijn instabiele gedrag.
In een uitgebreide brief deelt hij zijn besluit en verklaart hij met pijn in zijn hart te stoppen als minister voor Onderwijs.
De minister kwam onder vuur te liggen vanwege zijn grensoverschrijdende gedrag, waaronder extreme woede-uitbarstingen en ongecontroleerde tirades. Eerder bood hij al zijn excuses aan voor deze incidenten. De afgelopen dagen kwamen er echter nieuwe klachten naar voren. Tijdens een symposium zou Wiersma mensen mondeling maar dit keer ook fysiek hebben geïntimideerd. Dit was de bekende druppel die de emmer deed overlopen.
Tijdens zijn bewindsperiode raakte Wiersma ook in conflict met de moslimgemeenschap over zijn plannen om staatstoezicht te organiseren voor het moskee-onderwijs. Volgens critici uit alle hoeken zouden deze plannen de vrijheid van godsdienst en de scheiding van kerk en staat aantasten. Met name het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels, de K7, maakte het de minister niet gemakkelijk. Zo deden zij aangifte tegen de minister en verzochten zij publiekelijk andere ministers in te grijpen in het beleid van de zwalkende Wiersma. Op de verschillende ministeries leidde dit tot veel onrust en de druk op Wiersma is mede hierdoor enorm groot geworden.
In zijn verklaring erkent Wiersma dat hij “te scherp is geweest aan tafel”, maar benadrukt hij dat hij dergelijke gedragingen vertoonde in een poging om echte veranderingen teweeg te brengen. Diepe zelfreflectie lijkt daarmee nog altijd ver weg voor de gevallen minister.
Met het vertrek van minister Wiersma zal de discussie over het toezicht op moskee-onderwijs en de groeiende druk op de vrijheid van godsdienst wellicht enigszins veranderen. Hij heeft het zijn opvolger in ieder geval niet makkelijk gemaakt door de vele communicatieproblemen en verstoorde relaties die hij achterlaat.
Lees ook deze artikelen over islamofobie
Straf geëist tegen Pegida-leider wegens beledigen moslims
Edwin Wagensveld, leider van de anti-islamorganisatie Pegida, moet mogelijk een taakstraf van veertig uur uitvoeren.
Discriminatie moslima’s alledaags
Voor veel moslima’s is discriminatie op de arbeidsmarkt een dagelijkse realiteit, vooral wanneer ze een hoofddoek dragen.
Moslims lijken Nederland steeds vaker te willen verlaten
Moslims in Nederland tonen volgens deskundigen toenemende interesse in emigratie, blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Nieuws en Co.
Varkenshoofden bij Franse moskeeën
Bij verschillende Franse moskeeën zijn de afgelopen dagen afgehakte hoofden van varkens en wilde zwijnen gevonden.
Rüdiger ten onrechte beschuldigd van terroristisch gebaar
Sterspeler Antonio Rüdiger van Real Madrid én de Duitse voetbalbond dagen Julian Reichelt voor de rechter.
Yeşilgöz wil landelijke regeling tegen boa met hoofddoek
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen binnenkort mogelijk nergens meer een hoofddoek of een andere religieuze uiting dragen.
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod
Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.