De prominente Britse onderzoeksjournalist Peter Oborne beschuldigt in zijn recente werk de mainstream media ervan vijandig te zijn tegenover moslims, berichtgeving over hen te vervormen en daarmee haat jegens de islam aan te wakkeren. Hij wijst op de zeer schadelijke en gevaarlijke effecten van deze negatieve beeldvorming en ziet tevens een intensivering ervan in recente jaren.
De voorbeelden die hij aanhaalt liegen er ook niet om.
Zo werden in februari 2002 meer dan 2.000 moslims vermoord en minstens 150.000 werden dakloos tijdens een van de grootste slachtingen in de Indiase staat Gujarat.
Het lokale gezag, dat destijds onder leiding stond van de huidige nationalistische premier Narendra Modi, liet hindoe-bendes de provincie ongemoeid plunderen. Er werden gedurende enkele maanden velen vermoord, verkracht en beroofd. Zelfs baby’s en kinderen werden niet gespaard.
Critici beweren dat de bendes werden opgezweept door mediaberichten waarin moslims (valselijk) werden beschuldigd van het in brand steken van een trein met hindoepelgrims, waarbij 58 mensen omkwamen. Er zijn bronnen die zelfs beweren dat Modi persoonlijk en expliciet instructies gaf om de daders niet tegen te houden.
In 2007 kwam middels een uitgelekte geluidstape naar buiten dat diverse politici, politieagenten en bobo’s uit het bedrijfsleven in een geheime vergadering spraken over het vermoorden en verkrachten van moslims en het grotere doel hiervan: een India zonder moslims. Deze ideologie van extreem hindoe-nationalisme, ook wel hindutva genoemd, is de laatste jaren mainstream gedachtegoed geworden in de Indiase politiek.
Daarnaast refereert Oborne aan een statement van Facebook uit 2018, waarin het bedrijf toegeeft dat het heeft gefaald in het voorkomen van geweld en haatzaaiende taal tegen de islamitische minderheid in Myanmar, wat uiteindelijk leidde tot een genocide op de Rohingya-moslims.
Niet alleen de media zijn verantwoordelijk, ook producenten van video games dragen bij aan islamofobie door het promoten van extremistisch anti-islamgedachtegoed, onder meer door het belonen van spelers voor het doden van moslims in diverse games. Het stereotype van de moslim als de historische vijand wordt zo gecultiveerd en geëxploiteerd.
Deze negatieve beeldvorming heeft geleid tot institutionele islamofobie die wordt gevoed door media die steeds vijandiger worden tegenover de islam, omdat het angst voor moslims stimuleert en de verkoop van kranten bevordert.
Oborne roept tot slot regeringen van landen en supranationale organisaties als de VN op om actie te nemen en actief islamofobie tegen te gaan.
Lees ook deze artikelen over islamofobie
Straf geëist tegen Pegida-leider wegens beledigen moslims
Edwin Wagensveld, leider van de anti-islamorganisatie Pegida, moet mogelijk een taakstraf van veertig uur uitvoeren.
Discriminatie moslima’s alledaags
Voor veel moslima’s is discriminatie op de arbeidsmarkt een dagelijkse realiteit, vooral wanneer ze een hoofddoek dragen.
Moslims lijken Nederland steeds vaker te willen verlaten
Moslims in Nederland tonen volgens deskundigen toenemende interesse in emigratie, blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Nieuws en Co.
Varkenshoofden bij Franse moskeeën
Bij verschillende Franse moskeeën zijn de afgelopen dagen afgehakte hoofden van varkens en wilde zwijnen gevonden.
Rüdiger ten onrechte beschuldigd van terroristisch gebaar
Sterspeler Antonio Rüdiger van Real Madrid én de Duitse voetbalbond dagen Julian Reichelt voor de rechter.
Yeşilgöz wil landelijke regeling tegen boa met hoofddoek
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen binnenkort mogelijk nergens meer een hoofddoek of een andere religieuze uiting dragen.
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod
Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.