Tientallen Nederlandse moslims worden zonder duidelijke redenen als potentiële terroristen gezien en staan op een Amerikaanse terreurlijst.
Ze worden bij grensovergangen en op vliegvelden apart genomen en mogen het land niet meer in zonder uitleg. De criteria om op de lijst te komen zijn vaag en er is geen bewijs nodig om als terrorismeverdachte te worden beschouwd.
Op deze lijst, die honderdduizenden namen telt, staan vele compleet onschuldige burgers. Gedupeerden hebben geprobeerd te achterhalen hoe ze geregistreerd staan bij de autoriteiten en waarom, maar de Nederlandse overheid geeft geen duidelijkheid.
Minister van Justitie Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) schreef in september dat internationale samenwerking van essentieel belang is voor de nationale veiligheid, en daar hoort onderlinge uitwisseling van informatie bij. Tegelijkertijd stelt de Nederlandse politie dat er over hen die op de lijst staan, geen informatie met het buitenland is gedeeld. NRC en Follow The Money spraken echter o.a. een Nederlander die ontdekte dat Interpol hem vanuit Nederland internationaal als potentiële jihadist heeft aangemerkt. De autoriteiten lijken van elkaar niet te weten wie wat doet, of er wordt keihard gelogen.
De eenvoudige wijze waarop iemand ‘terrorismeverdachte’ kan worden, kent een hoge prijs voor degenen die onschuldig zijn.
De burgerrechten komen in het gedrang en volgens terrorisme-expert Jelle van Buuren kan dit op termijn zelfs de veiligheid schaden als het vertrouwen in het systeem verloren gaat.
Minister Yesilgöz-Zegerius beloofde in oktober dat haar ministerie samen met de politie en het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat kijken hoe gedupeerden kunnen worden geholpen, maar vooralsnog hebben zij niets van het ministerie gehoord. Omar, een van de gedupeerden waar de NRC en Follow the Money mee spraken, hoopt dat publiciteit over dit onderwerp de overheid ertoe beweegt om hem en anderen alsnog bij te staan.
Lees ook deze artikelen over islamofobie
Straf geëist tegen Pegida-leider wegens beledigen moslims
Edwin Wagensveld, leider van de anti-islamorganisatie Pegida, moet mogelijk een taakstraf van veertig uur uitvoeren.
Discriminatie moslima’s alledaags
Voor veel moslima’s is discriminatie op de arbeidsmarkt een dagelijkse realiteit, vooral wanneer ze een hoofddoek dragen.
Moslims lijken Nederland steeds vaker te willen verlaten
Moslims in Nederland tonen volgens deskundigen toenemende interesse in emigratie, blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Nieuws en Co.
Varkenshoofden bij Franse moskeeën
Bij verschillende Franse moskeeën zijn de afgelopen dagen afgehakte hoofden van varkens en wilde zwijnen gevonden.
Rüdiger ten onrechte beschuldigd van terroristisch gebaar
Sterspeler Antonio Rüdiger van Real Madrid én de Duitse voetbalbond dagen Julian Reichelt voor de rechter.
Yeşilgöz wil landelijke regeling tegen boa met hoofddoek
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen binnenkort mogelijk nergens meer een hoofddoek of een andere religieuze uiting dragen.
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod
Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.