Turkse Nederlanders kunnen sinds afgelopen vrijdag hun stem uitbrengen voor de Turkse verkiezingen, van over twee weken. Ze kunnen stemmen voor een nieuwe president en voor een nieuw parlement.
De stembussen in Nederland zijn geopend in vier steden: Amsterdam, Den Haag, Deventer en Eindhoven.
De Turkse verkiezingen zijn van groot belang voor de ruim 260.000 kiesgerechtigden in Nederland, die vaak nog een sterke band hebben met hun land van herkomst. Men volgt de politieke ontwikkelingen in Turkije niet zelden op de voet. Veel van hen zijn ook moslim, die zich vanuit die hoedanigheid betrokken voelen bij de religieuze en sociale kwesties die spelen in Turkije.
In Amsterdam wordt gestemd in de RAI, terwijl de stembussen in Deventer in sporthal De Scheg staan. De stemlocatie in Den Haag is het congrescentrum GIA en die in Eindhoven het Van der Valk Hotel. Stemmen in Eindhoven kan tussen 9.00 en 18.00 uur. Maandagavond 1 mei sluiten de stembussen daar. In Amsterdam, Den Haag en Deventer kan er tot en met 7 mei gestemd worden. Bovendien blijven de stemlokalen daar tot 21.00 geopend. Om te kunnen stemmen heb je Turkse ID-kaart nodig, maar ook een paspoort, trouwboekje of rijbewijs volstaat.
Bij de vorige stembusgang in 2018 bracht 46% van de kiesgerechtigden hun stem uit. Volgens de verwachtingen zal het percentage nu liefst 10-procentpunten hoger liggen.
Er wordt verwacht dat er in totaal 3,4 miljoen mensen hun stem zullen uitbrengen in het buitenland.
Het stemmen in Turkije zelf vindt plaats op 14 mei. De kiezers zullen kiezen tussen vier presidentskandidaten: president Recep Tayyip Erdogan, die voor herverkiezing gaat, Muharrem Ince, Sinan Ogan en de grootste uitdager van de president, de heer Kemal Kilicdaroglu.
Lees ook deze artikelen over actueel
Telegraaf-journalist Duk suggereert dat Mossad Marokkaanse jongeren gaat vermoorden
In een podcast met oud-Elsevier redacteur Syp Wynia suggereert de rechtsbuiten van De Telegraaf, journalist Wierd Duk, dat de Israëlische geheime dienst Marokkaanse jongens die betrokken zouden zijn bij de recente onlusten in Amsterdam, zal gaan vermoorden.
Islamofobe moties aangenomen
Daar waar ze door vorige kabinetten werden ontraden en er ook geen meerderheden voor waren, zien we dat deze coalitie wel degelijk meer dan 76 handen de lucht in weet te krijgen voor expliciet islamofobe moties.
Twee NSC-Kamerleden stappen op na racisme-rel
Twee Kamerleden van de politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) hebben besloten hun zetel op te geven.
Israëlische minister loog over waarschuwing aan Nederlands kabinet
Het kabinet heeft aangegeven dat er voorafgaand aan de rellen rond de Ajax-Maccabi-wedstrijd in Amsterdam expliciet geen waarschuwingen of signalen van de Israëlische regering zijn ontvangen.
Moslimvlogger “EKanon” reageert op beschuldigingen van radicalisering
De Nederlandse moslimvlogger “EKanon” (Enes Kürşat) heeft in een YouTube-video gereageerd op beschuldigingen dat zijn kledingmerk “Full Force” een dekmantel zou zijn voor radicalisering.
Barmhartigheid moslims wint van racisme
De eigenaar van een oliebollenkraam in Leidsche Rijn, Steff Rouleaux, heeft zijn excuses aangeboden na kritiek op het weigeren van een sollicitante met een hoofddoek.
Moslima niet gevallen, maar door politie geslagen
De vrouw die op 10 november op de Nieuwendijk ernstig hersenletsel opliep, spreekt zich uit over wat zij omschrijft als disproportioneel politiegeweld.
Nederlandse ministeries bezorgd over lange arm Tel Aviv
Er zijn zorgen geuit binnen verschillende Nederlandse ministeries over mogelijke invloed van Israël op het debat rondom het Israëlisch-Palestijnse conflict in Nederland.
Kabinet blijft aan: NSC-staatssecretaris Achahbar treedt af
Den Haag – Een kabinetscrisis is voorlopig afgewend na een urenlang crisisoverleg in het Catshuis.
Innovatie: wegwerp-hijab voor zorgmedewerkers
Firaoli Adam en Yasmin Samatar, twee ademhalingstherapeuten uit het Amerikaanse Minnesota, worstelden al lange tijd met het steriel houden van hun hijab in de operatiekamer.