Excelsior heeft aangekondigd dat sterspeler Redouan El Yaakoubi niet langer de aanvoerder is van de Rotterdamse eredivisieclub.
Dit besluit is genomen nadat de speler weigerde de OneLove-band te dragen tijdens de teamfoto. Het incident leidde bij enkele bestuursleden tot onbegrip en de club en de speler hebben daarna gezamenlijk besloten de aanvoerdersband elders binnen het team te beleggen. Desondanks benadrukken zij dat dit niets afdoet aan de belangrijke rol die Redouan binnen de kleedkamer en op het veld vervult.
Dat een ad hoc levensbeschouwelijk standpunt van de club echter invloed heeft op de tactiek van het team, en zo dus mogelijk ook de sportieve prestaties, toont de ideologische en activistische gedrevenheid.
De OneLove-band is een initiatief voor algemene diversiteit en inclusie in het Nederlandse voetbal, maar werd – vooral tijdens het WK in Qatar – een symbool van de LHBTI-lobby. Aanvoerders van Eredivisie- en Eerste Divisieclubs dragen deze band inmiddels op de mouw van hun shirt. Het doel is om een statement te maken en om aan te tonen dat het voetbal een sport voor iedereen is. Ironisch genoeg is het hebben van een andere mening geen onderdeel van het ‘inclusiviteitsdenken’.
Het weigeren van de OneLove-band heeft dan ook tot hypocriete verontwaardiging geleid bij de club. Het oprechte standpunt van El Yaakoubi wordt overigens door veel voetbalsupporters en moslims gezien als begrijpelijke uitdrukking van zijn religieuze opvattingen. Hij heeft eerder ook in zeer nette bewoordingen aangegeven dat hij een ieder respecteert maar dat dit niet betekent dat hij de de LHBTI-boodschap wil uitdragen. Een respectabele opvatting.
De club zal op zoek gaan naar een nieuwe aanvoerder, maar heeft nog geen beslissing genomen over wie dit zal zijn.
Lees ook deze artikelen over Islamofobie
Straf geëist tegen Pegida-leider wegens beledigen moslims
Edwin Wagensveld, leider van de anti-islamorganisatie Pegida, moet mogelijk een taakstraf van veertig uur uitvoeren.
Discriminatie moslima’s alledaags
Voor veel moslima’s is discriminatie op de arbeidsmarkt een dagelijkse realiteit, vooral wanneer ze een hoofddoek dragen.
Moslims lijken Nederland steeds vaker te willen verlaten
Moslims in Nederland tonen volgens deskundigen toenemende interesse in emigratie, blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Nieuws en Co.
Varkenshoofden bij Franse moskeeën
Bij verschillende Franse moskeeën zijn de afgelopen dagen afgehakte hoofden van varkens en wilde zwijnen gevonden.
Rüdiger ten onrechte beschuldigd van terroristisch gebaar
Sterspeler Antonio Rüdiger van Real Madrid én de Duitse voetbalbond dagen Julian Reichelt voor de rechter.
Yeşilgöz wil landelijke regeling tegen boa met hoofddoek
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen binnenkort mogelijk nergens meer een hoofddoek of een andere religieuze uiting dragen.
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod
Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.