Uit een onderzoek van de BBC is voor het eerst gebleken dat een geheim Brits overheidsrapport de Indiase premier Narendra Modi “rechtstreeks verantwoordelijk” achtte voor de anti-moslim massamoorden in Gujurat, India, in 2002.
De documentaire ‘India: The Modi Question’ werd gisteravond uitgezonden op BBC2 en meldde dat de bevindingen deel uitmaken van een onderzoek waar de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, opdracht toe gaf.
Ongeveer 2.000 mensen (de overgrote meerderheid moslims) werden in februari/maart 2002 afgeslacht in Gujurat nadat hindoes de moslimgemeenschap beschuldigden van het in brand steken van een trein, waarbij 60 hindoepelgrims om het leven kwamen. Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat er nauwelijks bewijs is voor brandstichting en al helemaal niet dat hier moslims bij betrokken waren.
Volgens het officiële Britse rapport was er echter wel sprake van “wijdverspreide en systematische verkrachting van moslimvrouwen”, was het geweld “politiek gemotiveerd” en was het doel “hindoegebieden te zuiveren van moslims”.
Een voormalige hoge Britse diplomaat vertelde de BBC: “Ten minste 2.000 mensen werden vermoord tijdens het geweld, de overgrote meerderheid was moslim. Wij beschreven het als een pogrom, een opzettelijke en politiek gedreven vervolging gericht tegen de moslimgemeenschap. Het geweld werd naar verluidt georganiseerd door een extremistische hindoe-nationalistische groep – de VHP – die innige banden heeft met de RSS (een andere, extreme hindoe-nationalistische groep waarvan premier Modi destijds lid was).”
Het Britse rapport stelde vast dat de VHP en haar bondgenoten niet zoveel schade hadden kunnen aanrichten zonder het “klimaat van straffeloosheid” dat door de deelstaatregering was gecreëerd, en dat “Narendra Modi (die toen minister-president van Gujurat was) “rechtstreeks verantwoordelijk” is.
Volgens betrouwbare bronnen zou Modi een ontmoeting hebben gehad met hoge politiefunctionarissen en hen hebben opgedragen niet in te grijpen bij de rellen, maar politiecontacten ontkennen dat die ontmoeting heeft plaatsgevonden.
Lees ook deze artikelen over Islamofobie
Straf geëist tegen Pegida-leider wegens beledigen moslims
Edwin Wagensveld, leider van de anti-islamorganisatie Pegida, moet mogelijk een taakstraf van veertig uur uitvoeren.
Discriminatie moslima’s alledaags
Voor veel moslima’s is discriminatie op de arbeidsmarkt een dagelijkse realiteit, vooral wanneer ze een hoofddoek dragen.
Moslims lijken Nederland steeds vaker te willen verlaten
Moslims in Nederland tonen volgens deskundigen toenemende interesse in emigratie, blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Nieuws en Co.
Varkenshoofden bij Franse moskeeën
Bij verschillende Franse moskeeën zijn de afgelopen dagen afgehakte hoofden van varkens en wilde zwijnen gevonden.
Rüdiger ten onrechte beschuldigd van terroristisch gebaar
Sterspeler Antonio Rüdiger van Real Madrid én de Duitse voetbalbond dagen Julian Reichelt voor de rechter.
Yeşilgöz wil landelijke regeling tegen boa met hoofddoek
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen binnenkort mogelijk nergens meer een hoofddoek of een andere religieuze uiting dragen.
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod
Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.