De landelijk coördinator tegen racisme en discriminatie, commissaris Van Renswoude, heeft gezegd dat agenten wel degelijk de hijab zouden moeten kunnen dragen.
De coördinator gaf dit aan in een interview met NRC Handelsblad. De optie om de hijab te dragen zou beter passen in de tijdsgeest en concrete invulling geven aan het streven naar meer diversiteit. Op dit moment is het in Nederland niet toegestaan om als politieagent in uniform religieuze symbolen of kleding te dragen.
De discussie over het wel of niet toestaan speelt al langer. Vijf jaar geleden gaf voormalig hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam, de heer Aalbersberg, te kennen dat hij geen probleem had als het verbod zou worden opgeheven. Toenmalig minister van Justitie, Stef Blok, en korpschef Erik Akerboom zeiden toen echter dat religieuze uitingen niet passen bij een uniform dat neutraliteit dient uit te stralen.
Coördinator Van Renswoude stelt verder dat hij ziet dat het debat over religieuze uitingen bij de politie zowel binnen als buiten de organisatie gevoelig ligt. Hij wil daarom een expertgroep samenstellen die het vraagstuk nader bestudeert. De korpsleiding geeft evenwel aan dat het officiële standpunt niet is gewijzigd en ook Veiligheidsminister Yesilgöz is geen voorstander van religieuze kleding bij politie: “De politie is, als vertegenwoordiger van de Staat, volledig neutraal. De legitimiteit van het handelen van de politie en de neutraliteit worden onder meer benadrukt door geen uitdrukking te geven aan of een standpunt te hebben over geloofs- of levensovertuigingen.”
Eerder heeft de discussie ook geleid tot een gang naar de rechter en een uitspraak van het College van de Rechten van de Mens. Hoewel het College aangaf dat het niet toestaan van de hijab een vorm van discriminatie is, stelde het Europees Hof van Justitie uiteindelijk dat werkgevers het zichtbaar dragen van religieuze of politieke symbolen mogen verbieden, mits de werkgever kan bewijzen dat neutraliteit nodig is voor de organisatie en dat het wel toestaan een schadelijk effect heeft.
In onder meer Schotland, Engeland, Zweden, Nieuw-Zeeland & Australië maar ook in Canada en de Verenigde Staten speelt de discussie in zijn geheel niet. Agenten dragen daar – indien gewenst – een bijpassende, officiële en in het uniform geïntegreerde hoofddoek.
Lees ook deze artikelen over Hoofddoek
Professor: schaf verbod hoofddoek af
Professor Tom Zwart, gespecialiseerd in cross-cultureel recht, legt in een gesprek met ToeZine (het online magazine voor professionals in toezicht en handhaving) uit waarom boa’s strikt juridisch gezien allang hun werk mogen doen mét hoofddoek.
Frankrijk verbiedt nu ook hoofddoek in sport
Afgelopen week heeft de Franse (wetgevende) Senaat gestemd voor een voorstel om de hoofddoek in de sport te verbieden.
Eerste nieuwslezeres met hoofddoek in de Amerikaanse staat Connecticut
Ayah Galal is de naam van de eerste nieuwslezeres met hoofddoek in de Amerikaanse staat Connecticut.
Tweede Kamer wil hoofddoekverbod voor boa’s
Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat boa’s geen hoofddoek mogen dragen onder werktijd.
Belgische rechtbanken doen pro-hoofddoek uitspraken
De Belgische rechtbanken doen dit jaar meerdere uitspraken die positief uitvallen voor moslima’s die een hoofddoek dragen.
Petitie moslimorganisaties tegen Talpa vanwege Erica Meiland
Verschillende moslimorganisaties zijn een petitie gestart tegen Talpa vanwege de samenwerking met Erica Meiland.
Meilandjes ook gedumpt door Nivea en HelloFresh
Nadat in een eerder stadium onder meer matrassenspecialist Emma en het bedrijf Hallmark de samenwerking met de familie Meiland stopzette, is het nu de beurt aan Nivea en Hello Fresh.
Ook Emma Matras cancelt Meiland vanwege islamofobe uitspraken
Nog een bekend bedrijf die samenwerking met familie Meiland stopt vanwege uitspraken over de islam.
Hallmark cancelt familie Meiland na islamofobe uitspraken
Kaarten met quotes van de familie Meiland worden niet meer verkocht door Hallmark.
Toezichthouders in Utrecht mogen hoofddoek gaan dragen
De lokale fractie van DENK heeft onlangs een motie ingediend bij de gemeenteraad van Utrecht om het dragen van de hoofddoek (of keppel) door handhavers toe te laten.