Hatice Yilmaz, een alleenstaande moeder van Turkse afkomst, en haar 15-jarige zoon Yusuf zijn al bijna een jaar lang slachtoffer van racistische treiterijen door een groep jongeren uit hun woonplaats Giethoorn.
Onderzoeksprogramma Zembla beschikt over beelden waarop de racistische en vandalistische incidenten te zien zijn.
De pesterijen begonnen in oktober 2020. De jongeren belaagden ’s avonds het huis van Yilmaz en haar zoon, trapten tot vijf keer toe de spiegel van de auto kapot en riepen racistische leuzen als ‘buitenlanders rot op naar je eigen land’, ‘Yusuf kankerturk’ en ‘rot op uit ons dorp’. Yilmaz heeft een bewakingscamera opgehangen en barricadeert iedere avond de voordeur van hun huis. ,,Ik ben bang voor de veiligheid van mijn kind.’’
Uit onderzoek van Zembla blijkt dat de politie de incidenten bagatelliseert, bewijsmateriaal is kwijgeraakt en tot twee keer toe aangifte weigerde op te nemen. Ook kreeg het OM niet alle informatie over de zaak. Volgens de politie was er geen sprake van een strafbaar feit en werd er enkel een melding van jeugdoverlast geregistreerd. Ook toen er na nieuwe incidenten uiteindelijk wél aangifte werd gedaan, blijkt uit een opgenomen telefoongesprek dat de politie de incidenten nog altijd beschouwt als ‘kattenkwaad’. De moeder zegt dat ze het vertrouwen in de instanties helemaal kwijt is.
Zeki Baran, voorzitter van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT), herinnert ons aan andere kwesties waarin Turken in Nederland gediscrimineerd werden:
“Zoals het racistische appje ‘Weer een Turk minder’ door een agent in Rotterdam, verstuurd na de moord op de 16-jarige scholiere Hümeyra in 2018. Of de vele Turkse slachtoffers in de toeslagenaffaire.”
Het meest teleurgesteld is Baran in de burgemeester van Steenwijkerland. “De oplossing is dat dit gezin moet verhuizen, belachelijk. Waar was die burgervader? Die zou een voorbeeld moeten zijn voor ons allemaal.”
Cyriel Triesscheijn, al 37 jaar gerenommeerd expert op het gebied van discriminatiebestrijding, wijst erop dat de politie volgens de eigen richtlijn aangiftes van discriminatie altijd moet opnemen en onderzoek moet verrichten. Alleen in overleg met Justitie mag daarvan worden afgeweken. ,,Dit is gruwelijk fout gelopen”.
Lees ook deze artikelen over discriminatie
Hof verbiedt etnisch profileren marechaussee
Op 14 februari 2023 heeft het gerechtshof in Den Haag geoordeeld dat de Koninklijke Marechaussee niet langer mensen mag controleren op basis van hun huidskleur.
Actieplan: hijab bij politie en excuus slavernij
In het eerste ‘Actieplan’ van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) staat dat het dragen van religieuze uitingen moet worden toestaan bij politie en boa’s.