De Haagse Asma Bennejma ziet om haar heen steeds meer schrijnende gevallen die niet voor hulp van de gewone voedselbanken in aanmerking komen. Ze geeft als voorbeeld een vrouw die een zwaar zieke echtgenoot thuis heeft, maar bij de Haagse Voedselbank werd weggestuurd nadat ze erachter kwamen dat de kinderen van haar man niet bij hen stonden ingeschreven. Het leek op fraude maar het was een fout van de bewindvoerder.
Voor dit soort gevallen begon Asma een voedselbank in haar eigen huis. Zelf heeft ze het als moeder van twee kinderen ook niet ruim, maar ze doet er alles aan om anderen die het moeilijk hebben te helpen. Ze helpt ook al jarenlang arme mensen in Tunesië, het land van haar voorouders. Het idee voor een voedselbank aan huis ontstond toen een vriendin in een noodsituatie terecht kwam, maar niet in aanmerking voor de reguliere Voedselbank.
Asma ging op zoek ging naar een islamitische instantie die haar kon helpen en kwam uiteindelijk in contact met twee moslima’s in Utrecht die daar tien jaar geleden zijn begonnen met een voedselbank in een park. Inmiddels hebben zij hulp gekregen van twee stichtingen en worden de voedselpakketten uitgedeeld vanuit een loods. Geïnspireerd door de zusters in Utrecht, begon Asma eerst klein met vier gezinnen, maar heeft er nu twintig, plus nog veertig op de wachtlijst. Geld wil ze niet, alleen levensmiddelen of andere producten die mensen nodig hebben in hun leven.
Wat ze wel hard nodig heeft, is een ruimte of loods waar ze het voedsel kan opslaan en uitdelen. Want vanuit haar huis wordt dat steeds lastiger en is het moeilijk om nog meer mensen te helpen dan ze nu doet. En de vraag is groot. De mensen die bij Asma aan de deur komen zijn divers: vrouwen in de opvang, illegalen, alleenstaande moeders. Hun verhalen zijn allemaal schrijnend. Ze biedt overigens niet oneindig hulp aan, in principe krijgen mensen een jaar lang voedselpakketten zodat ze in die tijd hun schulden kunnen afbetalen, een uitkering kunnen aanvragen of een baan kunnen zoeken.
Hoewel Nederland behoort tot de rijkste landen ter wereld, leven nog steeds bijna een half miljoen Nederlandse huishoudens in armoede. Met name zzp-huishoudens en niet-westerse huishoudens lopen risico op armoede, aldus de Ombudsman.
Dit artikel is gebasseerd op een interview in het AD.
Lees ook deze artikelen over Liefdadigheid
Touzani emotioneel bij hulpactie voor aardbevingslachtoffers Marokko
Soufiane Touzani, superster en icoon in de sport- en entertainmentwereld, heeft zijn emoties niet onder stoelen of banken gestoken in een recente video die hij deelde op sociale media.
Moskee bezorgt honderden voedselpakketten
Een plaatselijke moskee in Birmingham heeft samen met een islamitische liefdadigheidsinstelling honderden voedselpakketten bezorgd aan gezinnen die het moeilijk hebben.
Dawah-Groep verrast zorgverleners ziekenhuis Nieuwegein
Stichting Dawah-Groep Utrecht ging onlangs op pad met een barista-busje en heerlijk gebak, om daarmee de zorgmedewerkers van het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein te bedanken voor de zorg die zij in deze zware corona-tijd verlenen aan de mensen.
Mustapha verrast zijn collega’s in het ziekenhuis
Mustafa al Attabi werkt sinds afgelopen zomer op de Intensive Care afdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum en wilde zijn IC-collega’s verrassen.
Mohamed stuurt al 34 jaar rolstoelen naar de armen in Marokko
Mohammed Chaoui (71 jaar) zorgt al 34 jaar lang dat gehandicapte behoeftigen in Marokko worden voorzien van rolstoelen en rollators.
Gezinshuis El Noor wint publieksprijs
Het ‘Gezinshuis El Noor’ heeft dit jaar de Publieksprijs van de Brabantse Stijlprijs gewonnen.
Gratis niertransplantaties in ziekenhuis voor de armen
Dokter Kamrul Islam heeft in Bangladesh speciaal voor de armen een niertransplantatie-ziekenhuis opgericht.
Wat als Elon Musk zakaat zou betalen?
Gisteren werd bekend dat Elon Musk in één klap 12 miljard euro rijker werd.