Voor elke tienduizend Afghanen zijn er vandaag amper vijf dokters of verpleegkundigen actief. Er zijn nog maar tachtig of negentig instellingen in het hele land die volledig functioneren. Een fractie van de 2.300 gezondheidsinstellingen die het land telt.
De Afghaanse zorgsector wordt bovendien extra belast door een grote instroom van patiënten die lijden aan ernstige ondervoeding, een gevolg van de economische malaise waarin het land verkeert.
Daarnaast zijn diverse Afghaanse fondsen in het buitenland bevroren als sanctie tegen de Taliban. Er is daardoor niet genoeg geld meer om de lonen uit te betalen.
Het aantal kinderen dat lijdt aan extreme ondervoeding is de laatste maanden meer dan verdubbeld. Mensen zitten thuis zonder werk en kunnen amper eten kopen. Unicef vreest een rampzalig scenario als de situatie niet snel verbetert, zeker met de strenge Afghaanse winter in aantocht.
De organisatie waarschuwt dat voor 1 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar de hongerdood dreigt.
De Belgische journalist Vranx noteert wat de artsen in het kinderziekenhuis hem meegeven: “Maak van honger en armoede geen politiek wapen in de strijd tegen de taliban, want het Afghaanse volk zal lijden, niet de politieke klasse.”
Lees ook deze artikelen over Afghanistan
OIC herinnert Taliban aan islamitsiche educatieplicht man & vrouw
Een delegatie van moslimgeleerden van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) heeft de Afghaanse regering eraan herinnerd dat onderwijs een “islamitische verplichting is voor zowel mannen als vrouwen”.
Actie nú nodig – Hongersnood voor 24 miljoen Afghanen
Graag delen we hier het artikel dat Sahar Noor in NRC schreef over de noodsituatie in haar geboorteland Afghanistan.